Dolar 32,3810
Euro 34,6951
Altın 2.400,49
BİST 10.054,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
18°C
Hafif Yağmurlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 13°C

BÜYÜKANIT VE 3 BİN KİŞİYE GÖZALTI HAZARLIĞI'NDA SON DURUM: ORG. BAŞBUĞ DA 'DİNLENECEK'

BÜYÜKANIT VE 3 BİN KİŞİYE GÖZALTI HAZARLIĞI'NDA SON DURUM: ORG. BAŞBUĞ DA 'DİNLENECEK'
08/03/2013 1:19 PM
20.389
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=21126699&

Org. Başbuğ da ‘dinlenecek’!

YURT’un dün duyurduğu ‘Büyükanıt ve 3000 kişiye gözaltı hazırlığı’ haberinin ardından edinilen bilgilere göre Savcı Mustafa Bilgili’nin dönemin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’u da ‘dinleyeceği’ ve imha edilen evraklarla ilgili ifadesine başvuracağı belirtildi.

HABER MERKEZİ – “Kozmik odanın aranmasına Başbakan Tayyip Erdoğan’ın onayı üzerine izin verdim. İyi ki vermişim. Bakın arama yapıldı ve suikast iddiasına dair hiçbir şey bulunamadı. Şayet vermeseydim, ‘delilleri yok ettiğimiz’ öne sürülecek, başımız daha büyük derde girecek ve beni hiçbir şey, hiçbir kimse kurtaramayacaktı.” Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Genelkurmay eski Başkanı Org. İlker Başbuğ’un yakın çevresine ‘Kozmik Oda’ aramasıyla ilgili yaptığı değerlendirme böyle. Ancak, 2009 Aralık’ında 26 gün süren aramalar, 2013 yılında yeni bir dava sürecinin işaretlerini o günlerde vermişti.

BAŞBUĞ VE ÖNEMLİ SİYASETÇİLER

Dün, YURT’un sürmanşetinden duyurduğu ‘Yaşar Büyükanıt ve 3 bin kişiye gözaltı hazırlığı’ başlıklı haberinin ardından edinilen bilgilere göre, soruşturmanın 28 Şubat iddianamesinin ardından başlayacağı belirtildi. ‘Kozmik Oda’ soruşturmasını yürüten Savcı Mustafa Bilgili’nin soruşturmada önce ‘önemli isimleri’ dinleyeceği belirtildi. Bu isimler arasında Genelkurmay’ın ‘kalbi’ Seferberlik Tetkik Kurulu’nun arandığı dönemde aramaya izin veren Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da var! Başbuğ’un dışında önemli siyasetçilerin ve bürokratların da ‘ifadeye çağrılacağı’ konuşulanlar arasında.

İMHA EDİLEN EVRAKLAR

Başbuğ’a, Seferberlik Tetkik Kurulu’nda aramalardan önce imha edilen evrakların sorulacağı iddia edildi. Askeri mevzuata göre, Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda yönergeler gereğince süresi dolan evrak imha ediliyor. Bu işlem yönergeye göre yapılıyor. Evrak, niteliklerine göre (A), (B) ve (C) harfleriyle damgalanıyor. Taşıdıkları harfe göre bu evrak belirli bir süre muhafaza ediliyor. Süreleri dolunca da önce makinede kırpılıyor sonra başka bir binada yakılıyor. Ancak, hangi evrakın yakıldığı bir tutanakla tespit ediliyor ve üç görevli subay tarafından imza altına alınıyor. Savcı Mustafa Bilgili’nin hangi evrakın imha edildiği bilgisine de sahip olduğunun altı çizildi.

NEDEN ONAY VERMİŞTİ?

13 Şubat 2012’de İnternet Andıcı kapsamında ifade veren İlker Başbuğ’a kozmik oda araması hakkında “Girebilirler mi oraya? Nah girerler” sözleri de sorulmuştu. İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nce yürütülen İnternet Andıcı soruşturmasında tutuklanan Başbuğ’a savcılık sorgusunda internete düşen ses kaydında Ankara hâkimi Kadir Kayan’ın “Kozmik Oda”ya girişiyle ilgili, “Girebilirler mi oraya? Nah girerler” sözlerinin sorulduğu öne sürülmüştü.

‘YASAL BİR SÜREÇ…’

Soru üzerine Başbuğ, şunları kaydetmişti: “Bu ses kaydındaki konuşmanın içeriğini tam olarak hatırlamıyorum. Ancak bu mealde bir sözü yurtdışında, Belçika’da bulunduğum sırada personelle yaptığım toplantıda sarf ettim. Amacım personeli bilgilendirmekti. Ayrıca Ankara Seferberlik Tetkik Kurulu’nun Kozmik odasında araştırılma yapılması, gerek kamuoyunda gerekse TSK içerisinde çok büyük tartışma açtı. Personel üzerinde moral etkisi de oldu. Neticede oraya mahkeme kararıyla girildi. Süresini tam olarak hatırlamamakla birlikte iki ay gibi bir sürede odada araştırma yapıldı. Hatta biz o dönemde yaptığımız açıklamada bunun yasal bir süreç olduğunu söyledik.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.