Dolar 32,3909
Euro 34,6837
Altın 2.421,69
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
19°C
Hafif Yağmurlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 12°C

SORU: ASKER SİYASET YAPABİLECEK Mİ?

SORU: ASKER SİYASET YAPABİLECEK Mİ?
02/10/2013 2:10 PM
20.290
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=32600959& 

Öğrenci cumaya gidebilecek mi asker siyaset yapabilecek mi?

Paketle gelen soru işaretlerini uzmanlar VATAN için yanıtladı

Kenan BUTAKIN / VATAN HABER MERKEZİ

– Bireysel ibadetlerin ve inanç gereklerinin engellemesine yaptırım getiriliyor. Buna göre, çalışanlar ibadetlerini yapmak istediğinde, izin vermeyen üsleri veya patronlara bir yaptırım olacak mı?

Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: Demokratikleşme Paketi’nde yapılan düzenlemeye göre, TCK’da kişilerin bireysel ibadetlerinin ve inanç gereklerinin engellemesine yaptırım getiriliyor. Bu madde yoruma açık ama buradan anladığımız özel sektör için çalışanlar zaten bir iş sözleşmesi yapıyor. Sözleşmede mesai saatleri bellidir. Buna göre ibadet için Cuma namazı veya hac ibadeti için ayrıca izin alması gerekir.

– Peki öğrenciler için düzenleme nasıl olacak?

Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Tezcan: Okullarla ilgili olarak da ders zorunluysa, öğrenci de derse girmeyi taahhüt etmişse öğretmen de dersten ‘Çıkamazsın’ derse suç sayılmaz.

Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: Çalışanlar için mesai saatleri sözleşmeyle belirlenen bir durum. Aynı şey öğrenciler için geçerli değil. O yüzden öğrenci örneğin cuma namazı için dersten çıkabilir.

Öcalan siyasi parti lideri olur mu?

– Siyasi partilere üyelikte engeller kaldırılıyor. Buna göre asker de siyaset yapabilecek mi?

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Üzeltürk: Asker ve polislerin siyasi partilere üye olması yönünde açıklık yok.

Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: Devlet memurlarının siyasi partilere üyeliği engelleniyor olduğu için bu düzenlemeye gidildiğini düşünüyorum. Asker ve polis için ne hedeflendiğini bilmiyoruz.

– Toplantı ve gösteri hakları genişletilmesi, hangi yenilikleri getiriyor?

Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: Mevcut düzene göre gerçekten iyileştirme var. Ancak tam antidemokratik uygulamaların kısmen lehe olması durumu var. Şimdi valilik veya mülki idare amirlerinin uygun gördüğü yer için, taraflar ortaklaşa karar verecek. Ortaklaşa karar vermezlerse yine mülki amirler karar verecek. Bir de toplantı ve gösteri süreleri uzatıldı.

– PKK Lideri Abdullah Öcalan da siyasi bir partiye üye olabilecek mi?

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Üzeltürk: Öcalan hükümlü olduğu için siyasi bir partiye üye olamaz.

Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: Abdullah Öcalan bir hükümlü ve hükümlüler oy kullanamaz. Dolayısıyla siyasi bir partiye de üye olamaz. Yalnızca tutuklular oy kullanabilir.

Türban çarşafın yolunu açar mı?

– Kamuda türbanın serbest olmasının ardından, türbanın tanımı hakkında bir ifade gelmeli mi?

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Üzeltürk: Türbanın nasıl takılacağı yasayla düzenlenecek bir şey değil. Bir tek kriter getirilebilir o da kimliğinin belli olması.

– Peki çarşaf giyilirse ne olur?

Kültür Üniversitesi Hukuk F. Ceza Hukuku Bölümü Prof.Dr.Durmuş Tezcan: Başörtüsü yasağı kaldırılıyor deniliyor. Yani eğer kişi çarşaflı işe gelirse, bu durumda bu kuralı ihlal etmiş olacak.

Kürtçe eğitim AYM’ye giderse…

– Farklı dil ve lehçelerde özel okullarda eğitim verilmesine itiraz eden veliler, eğitimin Anayasal bir hak olduğu, bu nedenle devlet okulunda da eğitim verilmesi gerektiği yönünde Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir mi?

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölümü Prof.Dr.Sultan Üzeltürk: Resmi dil Türkçe olduğuna göre, devletin ancak resmi dilde eğitim verme zorunluluğu var. Onun dışındaki eğitim alanı için devletin yükümlülüğünün olduğu söylenemez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.