Dolar 38,4496
Euro 43,6801
Altın 3.975,10
BİST 9.078,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 24°C

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NE EN SON SUNULAN KANUN TEKLİFİYLE İLGİLİ DUYURU (2021/4)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NE EN SON SUNULAN KANUN TEKLİFİYLE İLGİLİ DUYURU (2021/4)
23/01/2021 10:18 AM
38
A+
A-

https://temad.org/turkiye-buyuk-millet-meclisine-en-son-sunulan-kanun-teklifiyle-ilgili-duyuru-2021-4/

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NE EN SON SUNULAN KANUN TEKLİFİYLE İLGİLİ DUYURU (2021/4)

Zorunlu emeklilik yaşını (55 yaş) dolduran astsubaylara, kendi isteklerine bağlı olarak, ihtiyaç duyulan branşlarda 60 yaşına kadar çalışma hakkı verilmesi, konusundaki önerimiz; 23.7.2020 tarihinde 31194 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7250 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir.

Askeri okullarda emekli astsubayların öğretmen olarak görevlendirilmesi konusundaki taleplerimiz, uygulanmaya başlamış ve 22.01.2021 tarihinde TBMM’ye sunulan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 15’nci maddesiyle de yasalaşmak üzeredir.

2847 sayılı Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul Ve Yetimleri İle Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun’un 2 b) maddesi gereğince TEMAD’a üye olması gereken emekli Uzman Erbaşların da yasal çerçevede ayrı bir derneklerinin olması yönündeki talebimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin (17-23) maddeleri ile “Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği” adıyla yasalaşmak üzeredir.

2847 sayılı yasa ile derneğimize Türk Silahlı Kuvvetlerinden emeklilik veya maluliyet nedeniyle ayrılan astsubayların üye olma hakları var iken, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının İçişleri Bakanlığı’na bağlanması nedeniyle, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından emekli olan astsubayların TEMAD’a üye olmaları konusundaki kuşkuları ortadan kaldıracak önerimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin (18, 19 ve 22’nci) maddeleri ile TEMAD’a Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarından emekli olan astsubayların da üye olmalarına imkan tanınmasıyla yasalaşmak üzeredir.

TBMM’ye sunulan son Kanun Teklifinde sağlık sınıfına mensup astsubayların yaşadığı tazminat mağduriyetinin giderilmesi ile 1993-2007 yıllarında muvazzaf astsubaylıktan, muvazzaf subaylığa geçen personelin aldıkları kursun başlangıç tarihinin nasıplarına dâhil edilmesiyle yaşadıkları 1 yıl kıdem kaybının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Astsubayların göreve başlama derecesinin 9/2 – 8/1 olması ile astsubaylara tazminat ödenmesi ve bu düzenlemelerin emeklilerine de yansıtılması konusunda en son 2021 yılı Ocak ayında güncelleyerek Bakanlık yetkililerine sunduğumuz (aşağıdaki) taleplerimizle ilgili azim ve kararlılığımız bu konularda da yasal düzenleme yapılıncaya kadar sürecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TEMAD GENEL BAŞKANLIĞI 

 

MUVAZZAF ASTSUBAYLARA KIDEMLİ ASTSUBAY TAZMİNATI VERİLMESİ VE EMEKLİLERİNE DE YANSITILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

GENEL GEREKÇE

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının emir ve komuta zincirinde alt komuta kademeleri ile teknik bilgi, beceri ve uzmanlık gerektiren alanlarda, üst komuta personeli yerine vekâleten veya görevlendirmelerle görev yapan astsubaylar ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin en önemli unsurlardan biridir. Yurt içinde en ücra köşelerde, yurt dışında birçok ülkede fedakârca görev yapan, astsubayların, aile fertleri de kendileriyle aynı kaderi kendileriyle paylaşmaktadır.

Zaman içerisinde üst komuta kademelerinde ve üst subay rütbelerine haiz personele emeklilerini de yansıyacak şekilde birçok kez yapılan maaş ve tazminat iyileştirmeleri, astsubaylar için yapılmamış, bu da onların aleyhine bir durum yaratmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinden Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olan astsubay emeklileri ile vazife malulü ve adi malul olarak emekli olanlar maddi sıkıntı çekmekte ve ekonomik sıkıntıları acil çözüm beklemektedir.

Hiçbir muvazzaf astsubay çalışırken herhangi bir tazminattan yararlanamazken,  emeklilikte de maaşları yarı oranında azaldığından bu mağduriyetleri artarak devam etmektedir. Astsubaylar emekli olduklarında çalışırken aldıkları maaşlarının ancak %50-55’ini alabilmektedirler. Bu durum astsubayların yaşam standartlarının düşmesine ve tasarruflarını tüketmelerine neden olmaktadır.

Bu Kanun teklifi ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının omurgasını teşkil eden astsubayların meslekteki hizmet sürelerinin takdir edilmesi, kıdemli rütbedekilerin onore edilmesi, emeklilik hakkı kazanmış olan astsubaylar için göreve devamın cazip hale getirilmesi, tecrübeli ve branşında uzman personelden uzun süre yaralanma imkanı getirilmesi, ile çalışırken aldıkları maaşının neredeyse ancak yarısını almaları nedeniyle emeklilikte ciddi ekonomik sıkıntı yaşayan emekli astsubayların yaşadıkları sıkıntıların bir nebze de olsa giderilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1-

a. Aynı eğitim seviyesine sahip olmalarına rağmen, bazı meslek gruplarından daha geri (ön lisans mezunları 9/1, Lisans mezunları 9/3) derece/kademelerde mesleğe başlayan astsubayların başlangıçta alacakları bir kademe ile ekonomik açıdan yaşadıkları sıkıntılara bir nebze engel olmak, erken emekliliğin önüne geçilerek yetişmiş personelden daha fazla istifade edilmesi, moral ve motivasyonlarının artarak görev yapmaları amaçlanmıştır.

b. Özellikle, 1960’lı-1970’li yıllarda üniversitelerde eğitim almak bu kadar yaygınlaşmamış ve üniversitelerde açık öğretim imkânları yok iken emekli olan astsubaylar ile daha sonraki dönemlerde ülkemizde yoğun bir şekilde İç Güvenlik Harekâtı uygulanması, son yıllarda ülkemizin gelişmesine paralel olarak yurt dışında da astsubaylık mesleğinin getirdiği mesai mevhumu gözetmeden yapılan yoğun çalışma temposu nedeniyle ön lisans ve lisans imkânı bulamadan emekli olan, astsubay emeklilerinin, aldıkları emekli maaşı ile yıllardır yaşadığı sıkıntıların bir nebze de olsa giderilmesi ile ayrıca tazminatın geçmişe yürütülmemesi ile de bütçe üzerinde oluşabilecek ağır ek yük önlenmek istenmiştir.

 MADDE 2-  Yürürlük maddesidir.

 MADDE 3-  Yürütme maddesidir.

 

926 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 21’nci Ek Maddesine – (Ek: 2/7/1951-5802/1 md.; Değişik: 18/6/2003 – 4902/30 md.)

a. İkinci fıkra olarak; “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na mensup ve aşağıdaki rütbelere sahip astsubaylara orgeneral aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda Kıdemli Astsubay tazminatı ödenir.”

KIDEMLİ ASTSUBAY TAZMİNATI

Rütbe Unvanı                         Tazminat Oranı

Asb. II. Kad.Kd.Bçvş.                       60

Asb. Kad.Kd.Bçvş.                            55

  Asb. Kd.Bçvş.                                   50

b. Üçüncü fıkra olarak; “Bu tazminatlar emeklilerine de yansıtılır. Ancak bu tazminatlar için geçmişe yönelik maaş ve maaş farkı ödenmez” ibareleri eklenmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

  

MUVAZZAF ASTSUBAYLARIN GÖREVE BAŞLAMA DERECELERİNİN 9/2- 8/1 OLMASI VE EMEKLİLERİNE DE YANSITILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

GENEL GEREKÇE

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 137’nci maddesinin c) fıkrasının üçüncü bendindeki (Ek: 28/5/2003-4861/9 md.) düzenleme ile “Astsubay meslek yüksek okulu mezunları ve kendi nam ve hesabına fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay çavuşluğa nasbedilenler, EK – VIII/A sayılı cetvele göre 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve” başlamaktadırlar. Ancak ön lisans mezunu birçok farklı meslek grubuna mensup devlet memurları 9’ncu derecenin ikinci kademesinden, lisans mezunları ise 8’nci derecenin birinci kademesinden göreve başlamaktadırlar.

Yukarıda ifade edilen derece/kademe uygulaması, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yaparak askerliğin ağır yükünü çeken, ordumuzun omurgası astsubayları üzmektedir. Bu uygulamanın; ordumuzun nitelikli insan gücüne sahip olma hedefini olumsuz etkilediği, bilgi birikimine sahip teknik ve alt kademe komuta kademelerinde görev yapan personelin büyük oranda erkenden emekli olmasına neden olduğu, muharebe yeteneğinin ve özgüveninin sarsılmasına neden olduğu, TSK değerlerinde ve disiplininde aşınmalara yol açtığı ortadadır.

Hâlbuki Anayasamız ve kanun önünde eşitlik ilkesi gereği, aynı eğitime sahip kişiler arasında, aynı özlük haklarının verilmesinin gerektiği ortadadır, bu uygulama nedeniyle astsubaylar meslek hayatları boyunca ve emekliliklerine de yansıyacak şekilde hak kaybına uğramaktadır.

Astsubay Meslek Yüksek Okulları 694 sayılı KHK ile hazırlık sınıfı dâhil 3 yıla çıkarılmıştır.  (Liseden sonra 3 yıl öğrenim). 926 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerle Subay ve Astsubay kaynaklarının eğitim durumu (fakülte ve yüksek okul mezunları şeklinde) aynı olmuştur.

Bu Kanun teklifi ile astsubayların aynı eğitim seviyesine sahip, diğer memurlarla mesleğe başlama derece/kademeleri eşit hale getirilerek bir mağduriyetin giderilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Aynı eğitim seviyesine sahip olmalarına rağmen, bazı meslek gruplarından daha geri (ön lisans mezunları 9/1, Lisans mezunları 9/3) derece/kademelerde mesleğe başlayan astsubayların başlangıçta alacakları bir kademe ile ekonomik açıdan yaşadıkları sıkıntılara bir nebze engel olmak, erken emekliliğin önüne geçilerek yetişmiş personelden daha fazla istifade edilmesi, moral ve motivasyonlarının artarak görev yapmaları amaçlanmıştır. 

 MADDE 2-  Yürürlük maddesidir.

 MADDE 3-  Yürütme maddesidir.

 

926 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 137’nci maddesinin c) fıkrasının üçüncü bendindeki “EK – VIII/A sayılı cetvele göre 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve başlarlar” ibaresi, EK – VIII/A sayılı cetvele göre ön lisans mezunları 9’uncu derecenin ikinci kademesinden, lisans mezunları 8’inci derecenin birinci kademesinden göreve başlarlar, bu intibaklar emeklilerine de yansıtılır. Ancak bu intibaklar için geçmişe yönelik maaş ve maaş farkı ödenmez” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.