Dolar 32,4153
Euro 34,6875
Altın 2.428,36
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
19°C
Hafif Yağmurlu
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 12°C

ASKER SAYISINDA AZALMA YOK, İFADEDE NOKSAN VAR

ASKER SAYISINDA AZALMA YOK, İFADEDE NOKSAN VAR
03/02/2017 11:52 AM
20.202
A+
A-

HABERTÜRK

 

Genelkurmay Başkanlığı birkaç sene önce bir uygulama başlattı, arada bir Türk Silâhlı Kuvvetleri’ndeki asker mevcudunu açıklıyor…

Ordunun mevcudu 2015 Mart’ında 685 bin 862, aynı senenin Eylül’ünde 637 bin 821, 1 Temmuz 2016’da da 570 bin 111 olarak verilmişti ama geçen hafta bu sayının 359 bin 273 olduğu duyuruldu..

Son açıklamalardaki rakamlar 550 ile 600 bin arasındaki asker sayısına alışık olan milleti tabii meraka düşürdü ve 200 bin civarındaki farkın sebebi hakkında türlü türlü yorumlar başladı!

En çok konuşulan ve inanılan, 15 Temmuz kalkışmasının ardından 200 bine yakın askerin ordudan ihraç edildiği şeklinde idi. Görevden alınan generaller ile subayların sayısı belli idi ama demek ki sadece rütbeliler değil, 200 bin civarında er ve erbaş da tardedilmişti!

Ordu mevcudunda azalma gibi görünen vaziyetin sebebi, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 15 Temmuz sonrasında çıkartılan bir Kanun Hükmünde Kararname ile Genelkurmay’dan alınarak İçişleri Bakanlığı’na bağlanmış olması ve Genelkurmay’ın bu iki komutanlığın bünyesindeki subaylar ile er ve erbaşların adedini Silâhlı Kuvvetler mevcudu içerisinde göstermemesi.

 

KISA BİR CÜMLE KÂFİ

Hatırlarsınız, 15 Temmuz’dan sonra ilân edilen OHAL kapsamında çıkartılan önemli kararnamelerden biri, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu’nun 4. maddesinin “Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır” şeklinde değiştirilmesi idi. Komutanlık bünyesindeki değişiklikler artık İçişleri tarafından yapılacak, birlikler sıkıyönetim, seferberlik ve savaş durumunda kuvvet komutanlıklarının emrine gireceklerdi ve Sahil Muhafaza da aynı şekilde Genelkurmay’dan alınarak İçişleri’ne bağlanmıştı.

Yukarıda da söyledim, Genelkurmay geçen Temmuz’un son haftasından itibaren Jandarma’nın mevcudunu artık Silâhlı Kuvvetler’deki asker mevcuduna dahil etmiyor. Bu durumda açıklanan sayılar eskiye göre bir hayli düşük görünüyor ve değişikliğin farkında olmayanlar yahut unutanlar da “Ne oluyoruz? Asker sayısı neden azaldı? Ordu bu kadar mı zayıf hâle geldi?” diye meraka düşüyor.

Asker sayısında öyle önemli bir azalma mevcut değil. Jandarma’nın 170 bin civarındaki personeli ile Sahil Muhafaza’nın birkaç bin kişilik kadrosunu ve sivil memurları ilâve ettiğinizde 15 Temmuz öncesinin sayılarını buluyorsunuz.

Genelkurmay asker sayısını duyururken açıklamanın altına “Jandarma Genel Komutanlığı’nın personeli ile Sahil Muhafaza birlikleri bu mevcudun dışındadır” gibisinden kısa bir ifade ilâve edecek olsa milletin “Eyvaaaah! Ordu erimiş, bitmiş” gibisinden boş düşüncelere kapılmasının önüne geçmiş olur.

 

'BİN' DİYE YAZMAK NEREDEN ÇIKTI? 

Gazetelerimizde son zamanlarda sayılar tuhaf bir imlâ ile yazılır oldu: Meselâ “1100” yahut “1250” mi denecek; “bin 100”, “bin 250” gibisinden bir gariplik ediliyor.

Basınımız elli küsur seneden buyana sayıların rahatça okunmasını sağlayan bir yazım usulü kullanırdı ve hâlâ kullanıyor. Çok hâneli rakamlardaki binler, milyonlar ve milyarlar harfle; bunların başındaki sayılar da rakamlarla yazılıyor. “254.394.748” gibisinden zor okunacak sayı kümelerini “254 milyon 394 bin 748” diye yazıp rahatça anlıyoruz.

Yeni ortaya çıkan bu “bin” garabeti ise okumayı kolaylaştırmak değil, sanki zorlaştırmak için uydurulmuş gibi! Mizanpajda sayıyı sığdırmak maksadıyla böyle yazıyorlar desem hiç öyle değil, sayı daha da uzuyor ve hele cümle içerisinde tam bir dert. Okurken “bin”e geldiğinizde duruyor ve hattâ kekeliyor, ibâreyi baştan alıyorsunuz!

Oldu olacak Batı gazetelerindeki sayı yazma kuralını da alalım, “3 milyon” yahut “5 milyar” yerine “3m”, “5bn” diyelim, haberleri daha da okunmaz hâle getirmiş oluruz!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.