Dolar 32,5535
Euro 34,9719
Altın 2.448,51
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 20°C

28 ŞUBAT'IN ÖKSÜZLERİ-KARARNAME MAĞDURLARI HAKLARINI İSTİYOR

28 ŞUBAT'IN ÖKSÜZLERİ-KARARNAME MAĞDURLARI HAKLARINI İSTİYOR
26/02/2015 1:22 PM
20.237
A+
A-

VAHDET

http://tbmm.interpress.com/%28S%28sbvx0d1thjkp3zece4txrdsl%29%29/BasinAyrintiGoster.aspx?IDS=38208227&

 

28 Şubat’ın öksüzleri

28 Şubat’ta hakları gasp edilen çoğu mağdurun hakları iade edildi, memuriyete geri döndüler. Ancak kararname mağdurları adeta unutuldu.

28 Şubat'ın öksüzleri 

EROL METİN  / ANKARA

28 Şu­bat dar­be sü­re­ci­nin üze­rin­den 18 yıl geç­ti. O dö­nem çe­şit­li ku­rum­lar­da me­mu­ri­yet­ten çı­ka­rı­lan­la­rın dö­nü­şü sağ­lan­dı. YAŞ ka­ra­rı ile TSK’yla ili­şi­ği ke­si­len as­ke­ri per­so­ne­lin de hak­la­rı ia­de edil­di. Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı­na yer­leş­ti­ril­di­ler. An­cak 28 Şu­bat’ta ka­rar­na­mey­le TSK’dan atı­lan­lar için her­han­gi bir dü­zen­le­me ya­pıl­ma­dı. Hak­la­rı ia­de edil­me­yen ve ade­ta unu­tu­lan ka­rar­na­me mağ­dur­la­rı­nın ya­şa­dık­la­rı sı­kın­tı­la­rı, 48 ya­şın­da­ki Ha­va Uz­man Ça­vuş Şa­ban Kar­gın öze­lin­de ka­mu­oyu­nun dik­ka­ti­ne su­nu­yo­ruz: 

28--1.jpg

CUN­TA­CI­LA­RIN ‘ŞEYH’ ALER­Jİ­Sİ!

Tam ola­rak ne za­man atıl­dı­nız? 

6 Mart 1997 ta­ri­hin­de ili­şi­ğim ke­sil­di. Ya­ni 28 Şu­bat’tan bir haf­ta son­ra. 

Atıl­ma ne­de­ni? 

Na­maz kıl­dı­ğı­mız, din­dar ol­du­ğu­muz için atıl­dık. 

Bas­kı mı ya­pı­yor­lar­dı?

Bi­ze ‘na­maz kıl­ma­ya­cak­sı­nız, eş­le­ri­niz açı­la­cak’ de­di­ler. Ha­va Loj­man­la­rı’nda otu­ru­yor­duk. Ka­yın­ba­bam, ka­yın­va­li­dem, ha­nı­mı­mın de­de­si ha­cıy­dı. Di­ni kı­ya­fet­li in­san­lar. Bun­lar bu şe­kil­de loj­ma­na gir­me­ye­cek­ler­miş, iş­te be­nim eşi­min de­de­si şeyh­miş. 

Loj­ma­na al­mı­yor­lar mıy­dı on­la­rı?

Al­mı­yor­lar­dı. 

Si­ze na­sıl bil­di­ril­di olay?

Ha­va Per­so­nel Ast­su­bay, ‘Hak­kın­da ya­zı ya­zıl­dı. Atı­la­cak­sın. Ha­zır­lık­lı ol’ de­di. Ger­çek­ten de­di­ği gi­bi bir ay geç­me­den söz­leş­me­min fes­he­dil­di­ği­ne da­ir ev­rak gel­di. 

Sİ­VİL­DE DE RA­HAT BI­RAK­MA­DI­LAR 

Atıl­dık­tan son­ra ne yap­tı­nız?

Atıl­dık­tan son­ra yi­ne ve­ba­lı mu­ame­le­si gör­dük. Si­vil ha­yat­ta da ya­ka­mı­zı bı­rak­ma­dı­lar. Baş­vur­du­ğu­muz yer­le­re bas­kı yap­tı­lar, bi­zi al­dır­ma­dı­lar. 28 Şu­bat’çı­lar her ye­re öy­le bir bas­kı kur­muş­lar­dı ki… Bir yıl pa­zar­lar­da la­vaş ek­mek sat­tım, bir yıl kah­ve­ler­de si­mit sat­tım, aşa­ğı yu­ka­rı bir yı­la ya­kın abo­ne­le­re ga­ze­te da­ğıt­tım. Hep ka­rın tok­lu­ğu­na. Ha­mal­lık yap­tım, ara­ba yı­ka­ma-yağ­la­ma ye­rin­de ça­lış­tım. 

İş baş­vu­ru­su yap­tı­ğı­nız yer­ler­den ret ce­va­bı mı alı­yor­du­nuz? 

Adam ba­na ‘Bun­ca za­man ne iş yap­tın?’ di­ye so­ru­yor. Ya­lan söy­le­ye­mem ki. ’28 Şu­bat mağ­du­ru­yum’ de­yin­ce, ‘Ku­su­ra bak­ma kar­de­şim, bü­yük yer­ler­den emir gel­di, si­zi ala­ma­yız.’ Ay­nen bu­nu yü­zü­mü­ze söy­le­di­ler. Bir ör­nek ve­re­yim. Ha­tı­rı sa­yı­lır bir abi­miz, be­ni ça­ğı­ra­rak "Re­fah Par­ti­li Geb­ze Be­le­di­ye­si, TSK’dan atı­lan­la­rı is­tih­dam edi­yor’ de­di. Bir not yaz­dı. Geb­ze Be­le­di­ye­si’ne git­tim. Baş­kan Yar­dım­cı­sı Se­zai Fey­zi­oğ­lu’na İs­met Kan­de­mir abi­mi­zin be­nim için yaz­dı­ğı no­tu ver­dim. O no­tu alın­ca ağ­la­ma­ya baş­la­dı. ‘Ni­ye ağ­lı­yo­rum bi­li­yor mu­sun? Bu­gün 28 Şu­bat’ta atı­lan bir yüz­ba­şı­nın da işi­ne son ver­mek zo­run­da kal­dık da on­dan ağ­lı­yo­rum. Se­ni ala­mam’ de­di. Ba­na cun­ta hü­kü­me­ti­nin ka­ra­rı­nı gös­ter­di. Ka­rar­da ay­nen şöy­le de­ni­li­yor­du: "TSK’dan ir­ti­ca ile atı­lan su­bay ve ast­su­bay­la­rın ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da, be­le­di­ye­ler da­hil, is­tih­dam edil­di­ği bil­gi­si alın­mış­tır. Bu ki­şi­le­rin der­hal atıl­
ma­sı­na ve baş­vu­ran­la­rın da alın­ma­ma­sı­na…" 

O GÜ­LEN İN­SAN SOL­DU GİT­Tİ

Ai­le ha­ya­tı­nız na­sıl et­ki­len­di bu du­rum­dan?

Ge­len uz­man ça­vuş­la­rı ye­tiş­ti­ren bir uz­man ça­vuş­tum. Bu ka­dar ba­şa­rı­lı ol­ma­ma rağ­men sırf na­maz kıl­dı­ğım için be­ni at­tı­lar. Ha­va Loj­man­la­rı’ndan bi­zi atan BÇG’nin ada­mı al­bay, ‘Eş­ya­la­rı­nı ya al ya da ka­pı­ya ata­ca­ğım’ de­di. Bir per­so­nel Ha­va Loj­man­la­rı’na ta­şı­na­cak­sa ko­mu­tan ara­ba ve­rir. Loj­man­dan dı­şa­rı ta­şı­na­cak­sa yi­ne ara­ba ve­rir. Ba­na ara­ba ver­me­di­ler. ‘Siz TSK’nın yüz ka­ra­sı­sı­nız’ de­di. Ken­di im­kan­la­rım­la o yok­luk­ta kam­yon tu­ta­rak eş­ya­mı dı­şa­rı ta­şı­dım. Kör­fez’de ki­ra­lık ev tut­tum. İş­ten atı­lın­ca bir­den bi­re yok­lu­ğa düş­tük. Ek­mek bu­la­ma­ya­cak du­rum­la­ra gel­dim. Elek­trik fa­tu­ra­la­rı­mı öde­ye­mez ol­dum. Se­nin eşin ne olur bu du­rum­da?

Eşi­niz ra­hat­sız­lan­dı mı? 

Atıl­dık­tan son­ra eşim si­nir has­ta­sı ol­du. Böy­le yü­zü gü­len bir in­san sol­du git­ti. Ken­di­ni bir tür­lü to­par­la­ya­ma­dı. Ha­la 2 gün­de, 3 gün­de bir has­ta­ne­ye gö­tü­rü­yo­rum. 

Siz de et­ki­len­di­niz de­ğil mi?

Et­ki­len­mez olur mu­yum? Ev ge­çin­di­ren in­san ol­du­ğu­muz­dan, el­ham­dü­lil­lah ima­nı­mız kuv­vet­li ol­du­ğun­dan hep içi­me at­tım. So­kak­lar­da, kö­şe baş­la­rın­da hep ağ­la­dım. Kim­se­ye bel­li et­me­dim. Me­se­la ca­mi kö­şe­le­rin­de iba­det ede­rim, sa­at­ler­ce ağ­la­rım. Kim­se an­la­maz. Bi­len­ler de za­ten ba­na hep yar­dım et­ti. 28 Şu­bat’ta atıl­dık­tan son­ra bir tür­lü dü­zen­li iş bu­la­ma­dık. 15 gün ön­ce gü­ven­lik gö­rev­li­si ola­rak ye­ni bir işe baş­la­dım. Ça­lış­tı­ğım za­man eşim dü­ze­li­yor. İş­ten çı­ka­rıl­dı­ğım­da kor­ku ya­şı­yor. Ay­nı 28 Şu­bat’ta­ki gi­bi ola­ca­ğı­nı zan­ne­di­yor. O psi­ko­lo­ji var.

HÜ­KÜ­ME­TE ÇAĞ­RI 

Si­zin gi­bi böy­le bir sü­rü in­san var de­ğil mi?

Be­nim gi­bi ka­rar­na­me ile atı­lan bir­çok uz­man ça­vuş, su­bay ve ast­su­bay mağ­dur. Sa­de­ce YAŞ mağ­dur­la­rı kur­tul­du. 

Hü­kü­me­tin ne yap­ma­sı la­zım? 

Hü­kü­met­ten, Baş­ba­ka­nı­mız Ah­met Da­vu­toğ­lu’ndan ka­rar­na­me mağ­dur­la­rı­na da bir el at­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. Bi­zim için de dü­zen­le­me ya­pıl­ma­lı. 6191 sa­yı­lı ya­sa­ya ge­çi­ci bir mad­de ek­le­ye­bi­lir­ler bi­zim için. Za­ten bi­zi unut­muş­lar. Mec­lis’te gö­rüş­tü­ğü­müz yet­ki­li­ler, ‘He­pi­ni­zi kap­sa­dı zan­net­tik’ de­di­ler. 

Ka­rar­na­mey­le atıl­ma na­sıl olu­yor­du? 

BÇG cun­ta­sı fiş­li­yor, ko­mu­ta­nın ona­yı­na ge­ti­ri­yor. Bir­lik ko­mu­ta­nı da üst ko­mu­ta­na, kuv­vet ko­mu­ta­nıy­la be­ra­ber ka­rar ve­ri­yor­lar. İki­li ve­ya üç­lü ka­rar­na­me. Kuv­vet ko­mu­ta­nı hiç araş­tır­mı­yor, ‘kar­de­şim bu­nu ni­ye atı­yor­su­nuz?’de­mi­yor. BÇG cun­ta­sı­nın fiş­le­me­si­ni de­lil ka­bul edi­yor, ‘di­sip­lin­siz’ di­ye or­du­dan atı­yor. Oy­sa ka­rar­na­me ila atı­lan su­bay ve ast­su­bay­lar en ba­şa­rı­lı per­so­nel­dir. İs­ter­se in­ce­le­sin­ler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.