Dolar 32,3729
Euro 34,6838
Altın 2.416,31
BİST 10.049,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 13°C

UYKU, YEMEK VE NÖBET KIŞLADA İNTİHARI TETİKLİYOR

UYKU, YEMEK VE NÖBET KIŞLADA İNTİHARI TETİKLİYOR
30/11/2012 12:07 PM
20.367
A+
A-

http://www.medyatakip.com/medya_sistem/yb_kupurgoster.php?gno=2012113236055

Kışlada intiharın 3 nedeni! 

İntihar sayısı artınca gözler kışlalara çevrildi   

Burak KARA – Meltem GÜNAY/VATAN 

Uyku, yemek ve nöbet kışlada intiharı tetikliyor
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün “Son 10 yılda orduda intihar edenlerin sayısı şehitlerinkini geçti” açıklaması, gözleri kışla intiharlarına çevirdi. VATAN’a konuşan uzmanlara göre, kışladaki uyku, yemek ve nöbet şartları intihara meyilli askerleri tetikliyor.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, geçtiğimiz gün son 10 yılda toplam 934 erbaş ve erin intihar ettiğini, çatışmalarda ise 818 askerin şehit düştüğünü belirterek, kışla intiharlarındaki artışı meclis gündemine taşıdı.
‘TSK’da intihar ABD’den az’
TSK ve ardından BİLGESAM’da zorunlu askerlik üzerine araştırmalar yapan emekli albay Dr. Salih Akyürek, VATAN’a konuştu: “Tüm ordularda intihar düzeyi toplumdan daha yüksektir. Sivil toplumda 20-25 yaş arası intihar ortalaması yüz binde 5-6 arasındadır. Amerikan ordusunda intiharlar yüz binde 30’dur. TSK’da ise yüz binde 10 civarındadır. Bizde zorunlu askerliğin getirdiği sıkıntı da vardır. Sivildeki sorunlar orduya taşınır. Ordudaki disiplin ortamı, izin olmaması ve ağır şartlar, kişi üzerindeki baskıyı arttırır ve eski sorunların üstüne yeni sorunların eklenmesi durumu tetikler. Rütbeli askerlerde de intihar vardır. TSK’da her tugayda psikolojik danışma uzmanları var. Bu uygulama 2004’ten itibaren başladı. İntiharlar 2004’ten sonra düşmüştür. TSK’da eğitim dışarıdan ‘baskı’ olarak algılanır ama bunlar kişiyi intihara sürüklemez. Güneydoğu sendromu intiharlara yol açmamıştır. Çatışmaya girmiş askerlerin intihar oranı Batı’dan yüksek değil. TSK’nın genel görev şartları, intihara meyilli askerleri tetikliyor. Hayatında ilk defa ailesinden uzaklaşan er ve erbaşların oranı yüzde 50’dir. Yatma şartları, kötü yemek şartları ve nöbetler intiharı hep tetikler. Orduda el bebek, gül bebek bir ortam yoktur. Eskiden dayak da vardı. 1990 öncesi intiharların bir nedeni de kötü muamelelerdi. Ama artık orduda dayak ve kötü muamele yok.”
‘Komutanların ihmali vardı’
1996’da TSK’dan tabip kıdemli psikiyatri albay olarak emekli olan psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, askerlerin neden intihar ettiğini şöyle anlattı: “Geçmiş tecrübemde er ve erbaşlar arasından bana en çok ‘depresif uyum bozukluğu’ ve ‘davranışsal uyum bozukluğu’ vakaları gelirdi. Bunlar intihara en yakın gruplardır. Her 10 hastanın yarısı bu haldeydi. İntihar girişimiyle girenlerin çoğunda komutan ihmali vardı. Bunlar askere girdiğinde sağlık problemi olmayan kişilerdi, ancak askerlik ortamında intihar noktasına geldiler. Orduda Disiplin Moral Şubesi vardır. Bu bir NATO standartıdır. Bu şubenin disiplin kısmı bizde iyi çalışır, moral kısmı çalışmaz. İntiharlar, silahlı kuvvetlerde koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin iyi gitmediğini gösteriyor. Eğitim birliklerinde uyum sorunu yaşayanlara psikiyatrik çalışma yapılıyor, ama bu sistem çalışmıyor. Koruyucu ruh sağlığıyla ilgili yeni çalışmalar yapılması ve askeri hastanelerde psikolojik danışma merkezlerinin kurulması gerekir. Soğuk savaştan sonra tüm ordular insan hatasını eğitimde en aza indiren sistem getirdiler, ama biz hâlâ insan odaklı bir kuvvetiz. Bu yüzden insan hataları çok oluyor ve dolayısıyla baskı büyüyor. Bu nedenle çocuklar bunalıma giriyor, ardından intihar noktasına geliniyor. Komutanlar da genç askerlerle yeteri kadar ilgilenmiyor. İntiharların bir gerekçesi de zorunlu askerlik. 15 ay çok uzun bir süre, kişide motivasyon kalmıyor. Genç zorla askerlik yapınca bunalıma giriyor.“
Depresyondaki askere silah!

Öte yandan geçtiğimiz gün nöbette intihar eden er Emre Tanık’ın psikolojik sorunları olduğu, depresyon tedavisi gördüğü, psikiyatriste gittiği ve ilaç kullandığı belirtildi. Tanık’ın bu nedenle askere gittiğinde silah verilmemesi gerekirken silahla nöbet tutturulduğu ortaya çıktı. Askerhakları İnsiyatifi Sözcüsü Tolga Bekar, “Burada eğer kişinin psikolojik sorunları ve ilaç kullandığına dair raporu varsa sorumsuzluk ortada” diye konuştu. Bekar, Türkiye’de yılda 90-100 arasında askerin intihar ettiğini belirtirken, “Ortalama her 4 günde bir asker intihar ediyor. Bu sene 43 askerin intihar ettiğine dair haber çıktı. Geçen ay Şırnak’ta bir asker intihar etti. Aynı yerde beş ay içerisinde iki askerin daha intihar ettiği bilgisine ulaştık” dedi.
AİHM’den 18 bin Euro!
2007 yılında Şırnak Uludere’de vatani görevini yaparken psikolojik sorunları bulunduğu için kendisine silah verilmeyen, ancak tuvalete giden arkadaşının silahı ile intihar eden asker Ekrem Kurt davasında ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi 18 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.
Los Angeles’lı Emre nöbette intihar etti
Los Angeles’ta yaşayan 20 yaşındaki Emre Tanık, vatanı görevini yaptığı Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesi’nde nöbet sırasında intihar etti. Tanık’ın cenazesi önceki gün memleketi Manisa’da gözyaşları arasında kaldırıldı. Cenazede konuşan Emre Tanık‘ın ağabeyi Şakir Tanık, “Ben askerliğimi bedelli olarak yaptım. Kardeşim ABD vatandaşı da olduğu için askerliğini bedelli olarak yapmasını istedim. Ancak kardeşim normal askerlik yapmak istediğini söyledi. Ben de bu isteğine saygı duydum. Keşke daha ısrarcı olup bedelli yapmasını sağlasaydım” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.