Dolar 32,4995
Euro 34,7573
Altın 2.490,38
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C

ASKER YEŞİLİNDEN EN BÜYÜK LOKMA

ASKER YEŞİLİNDEN EN BÜYÜK LOKMA
14/08/2013 1:30 PM
2.208
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=31429595& 

Asker yeşilinden en büyük lokma

Askeri bölgeler kent dışına çıkınca, bıraktıkları alanlar emlak rantı için en çekici alanlara dönüşecek. Tabii ormanlık alanlar için risk de büyüyecek.

İstanbul’da Milli Savunma Bakanlığı’nın kullandığı Hasdal, Ayazağa, Tuzla, Maltepe, Çekmeköy ve Alemdağ’daki geniş ormanlık alanların TOKİ tarafından imara açılması için girişimler başladı. Ağaoğlu’na ait tartışmalı Maslak 1453 projesi de Jandarma Genel Komutanlığı’nın kullandığı alan üzerinde yükseliyor. Diğer askeri alanlar için henüz resmi bir adım yok ama Hasdal’daki ormanlık alana yapılacak konut projesi kâğıt üzerinde hazır hale getirildi.

Doğrudan TSK’nin mülkiyetinde olmayan hazineye ait araziler üzerindeki askeri tesislerin geniş bölümü orman olarak korunuyordu. Ancak askeri bölgeler kent dışına çıkınca bu ormanlık alanlar için risk daha da büyüyecek. Bu alanlar zaten uzun süredir parçalar halinde yapılaşmaya açılmış durumda.

Ayazağa’da tartışmalı tahsis

Bunlardan en bilineni ve en tartışmalısı ise Maslak 1453 projesi. Projenin Ayazağa’daki arazisi, 2008 yılında TOKİ, Jandarma Genel Komutanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında askeri tesis yapımı karşılığında satıldı. Alan 2010 yılında “Gecekondu Önleme Bölgesi” ilan edildi. Aynı yıl içinde Emlak GYO araziyi ihaleye çıkardı.
Batı Grubu ve Balkanlı İnşaat, yine askeri alan statüsünden çıkarılan yaklaşık 60 dönümlük alanda Hasdal Konutları projesi inşa etmeyi planlıyor. Sarıyer- Zekeriyaköy’de hava füze üssü olarak kullanılan 500 dönümlük yeşil alanda şu an 5 katlı bloklar yükseliyor. Küçükçekmece’de yeşil alan olan askeri bölgede 4 yıl önce 2 bin 300 konutluk Avrupa Konutları Atakent 3 projesi inşa edildi.

İkitelli Sanayi Sitesi

Bedrettin Dalan döneminde İstinye sırtlarında 44 kooperatifin yapıldığı arazi ile 4. Levent Akadlar Mahallesi’ndeki arazi askeri alandan çıkarılarak imara açıldı. Nurettin Sözen döneminde İkitelli Sanayi Sitesi’nin bir bölümü askeri alanda yer alıyor.

İddialar vahim

İmara açılması gündemde olan askeri bölgedeki yeşil alanlar arasında Tuzla Piyade Okulu’nun eğitim alanı olarak kullandığı Tavşantepe bölgesi, Maltepe’de E-5’in üzerinde bulunan ve Paşaköy’den Başıbüyük’e kadar uzanan Kenan Evren Kışlası’nın kullandığı ormanlık arazi, Alemdağ ve Çekmeköy’de ormanın ortasında yer alan askeri alanların bulunduğu öne sürülüyor. Sarıgazi’deki 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlası’na hastane yapılması planlanıyor.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise askeri bölgelerin şehir dışına taşınmasına ilişkin herhangi bir adım atılmadığını söyledi. Bayraktar, “Buraların imara açılacağı şeklindeki laflara inanmayın” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.