Dolar 32,5515
Euro 34,8962
Altın 2.426,31
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 23°C

ASKERİ HSYK'YA BAROLAR BİRLİĞİ VE TSK'DAN İTİRAZ

ASKERİ HSYK'YA BAROLAR BİRLİĞİ VE TSK'DAN İTİRAZ
23/01/2015 4:10 PM
20.181
A+
A-

ZAMAN

http://tbmm.interpress.com/%28S%28uzkhzlu04efj3y3fqmslvdpa%29%29/BasinAyrintiGoster.aspx?IDS=37495867&

Askerî HSYK’ya Barolar Birliği ve TSK’dan itiraz 

ANKARA  

Askerî yargıyı yeniden düzenleyen kanun tasarısı Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yeni oluşturulacak 5 kişilik Askerî Hâkimler Kurulu’nun başkanı milli savunma bakanı olacak. 4 üye ise başbakan tarafından atanacak. Muhalefet, Barolar Birliği ile birlikte Askerî Yargıtay ve Genelkurmay düzenlemeye karşı çıktı. 

Askeri yargının iktidarın kontrolüne geçmesini sağlayan kanun tasarısı eleştirilere rağmen AKP’lilerin oylarıyla komisyondan geçti. Muhalefet, askeri hakim ve savcılarla ilgili tüm kararları verecek olan Askeri Hakimler Kurulu’nun (AHK) bakan ve başbakanın seçeceği kişilerden oluşmasının ‘askeri yargının bağımsızlığını’ ortadan kaldıracağını vurguladı. Bu kurul ile askeri yargının hükümetin emrine gireceğini vurgulayan muhalefet, kurul üyelerinin seçimle belirlenmesini istedi.

Askeri Yargıtay Üyesi Mehmet Şimşek ise AHK’da askeri yüksek yargıdan üye olmamasını eleştirdi. Askeri Yargıtay Genel Kurul kararıyla görüşlerini Milli Savunma Bakanlığı’na ilettiklerini belirten Hakim Yarbay Şimşek, “Askeri yüksek mahkemelerdeki başkan ve üyeler sicil almıyor, atamaya tabi tutulamıyor, Milli Savunma Bakanlığı ile doğrudan bir ilişkisi bulunmuyor. Tasarı ile ise AHK’ya seçilecek hakimlerin sicil bağlantısı devam edecek. Milli Savunma Bakanlığı idari kadrolarında çalışan askeri hakimlerin disiplin ve sicil amiri bakandır. Kendisinin sicil amiri olduğu kişi ile nasıl bir çalışma ortamı olacağını takdirlerinize arz ediyorum. Kurulda çalışıyorsunuz. Bakanın aksine bir oy kullandınız. Ertesi gün, bakanın kararıyla o görevden alınmanız mümkün. Bağımsızlığı zedeleyecek bir durum. Askeri yüksek mahkemelerin üye ve başkanlarının da kurula dahil olması bu bağımsızlığı bir nevi sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Genelkurmay temsilcisi de tasarı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşünü ilettiklerini, AHK’da Askeri Yargıtay başkanı ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi başkanının olmasının tarafsızlığı ve bağımsızlığı sağlayacağını düşündüklerini söyledi. Ayrıca Genelkurmay Başkanlığı’ndan da bir temsilcinin kurulda olmasını önerdiklerini belirtti.

Barolar Birliği temsilcisi Ergun Ekim ise mevcut durumdaki gibi üçlü kararname ile atanan askeri hakimlerin daha güvenceli olduğunu söyledi. HSYK örnek alınarak oluşturulan Askeri Hakimler Kurulu’na HSYK’daki teftiş yetkisinin verilmediğini belirtti. Yargı bağımsızlığı için yürütme organı ile bağının ayıklanması gerektiğini anlatan Ekim, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi ve AİHM’ye kadar da gidebileceği uyarısında bulundu.

Eleştirilere cevap veren Milli Savunma Bakanı Yılmaz ise kurula idare tarafından üye atanmasının bağımsızlığa engel olmadığını savundu. Hollanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya ve Fransa’da Adalet Bakanı’nın kurulda görev aldığına yönelik örnekler veren Yılmaz, “Sistem kurulmadan aksayacağını söylemek kehanet olur. Hukuk yaşayan bir kavram, ihtiyaç görülürse değiştiririz.” dedi.

TASARI NE GETİRİYOR?

Askeri Hakimler Kurulu, askeri hakimlerle ilgili mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, yıllık ve mazeret izinleri dışındaki her türlü izinleri verme, birinci sınıfa ayırma ve birinci sınıf olma, disiplin cezası verme ve disiplin cezalarını sicilden silme ve görevden uzaklaştırma işlemleri yapacak. Kurul ayrıca askeri hakimlerin idari görevleri ile askeri savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenleyecek. Tasarı ile genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanabilmesi için başbakan, diğer askeri personelin yargılanabilmesi için ise milli savunma bakanının iznine bağlanacak. Böylece askerler de MİT görevlileri gibi, yargılanmak istenirse başbakanın veya Milli Savunma Bakanı’nın izin vermesi gerekecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.