Dolar 32,5866
Euro 34,8481
Altın 2.504,29
BİST 9.677,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
19°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 28°C

ASKERLİK KISALMALI MI, ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKMALI MI?

ASKERLİK KISALMALI MI, ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKMALI MI?
08/05/2013 4:52 PM
20.195
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=29172096&

Askerlik kısalmalı mı, zorunlu olmaktan çıkmalı mı?

Başbakanın askerlikle ilgili açıklaması tartışma yarattı. 

 

Tülay ŞUBATLI – AHT

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, Ak Parti’nin Kızılcahamam Kampı’nda askerlikle ilgili yaptığı açıklama tartışma yarattı. Erdoğan’ın askerlik süresinin kısalacağını belirtmesi hem askerlik yapanları hem de vatani görevini yapmayı bekleyen yüzbinlerce kişiyi heyecanlandırırken biz de "Askerlik kısalmalı mı?" ve "Zorunlu olmaktan çıkarılmalı mı?" diye sorduk.

‘Zorunlu askerlik 100 yıl öncesinin modeli’
Emekli Askeri Hakim Ümit KARDAŞ:

Ben zorunlu askerliğin kaldırılmasından yanayım. Zorunlu askerlik verimli ve ekonomik değil. Avrupa ülkelerinin bir çoğunda profesyonel askerlik var. Zorunlu askerlik 100 yıl öncesinin modeli. Artık ordular teknolojik olarak güçlü. Onun için çok asker bir şey ifade etmiyor. Fransız ordusu 350 bin, Alman ordusu ise 165 bin civarında profesyonel askerden oluşuyor. Türkiye’de ise ordunun 220 bini zaten profesyonel. Bizde ordunun her açıdan reforma tabi tutulduğunda 220 bin personelle bu görevi zaten yapmanız lazım.

‘Small is Beatiful’ (Küçük güzeldir)
Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim BAHAR:

ASKERLİK süresi tamamen kısalmalı hatta profesyonel orduya geçmemiz gerekiyor. Artık soğuk savaş tehditleri altında değiliz. Bu nedenle daha profesyonel olmamız gerekiyor. Son model teknolojiler kullanılmalı ve reform yapılmalı. Yabancı ülkelerde özellikle kurumsal reform süreçlerinde "Small is Beautiful" deyimi sıklıkla kullanılır. Kaba, hantal, hareket kabiliyeti sınırlı, yüksek teknolojiyi yeterince kullanamayan, bu konuda dışarıya bağımlı olan askeri yapıların modası çoktan geçti. Ordunun kalabalıklığının değil, ordunun etkinliğinin olması gerekiyor.

’26 NATO ülkesi gönüllü askerliğe geçti’
AK Parti Milletvekili, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ali Rıza ALABOYUN:

28 NATO ülkesinden 26’sı zorunlu askerliği kaldırıp gönüllü askerliğe geçişi tamamladı. İngiltere, Amerika ve Almanya’da askerlik gönüllü yapılıyor. Zorunlu askerlik bir tek Türkiye ve Yunanistan’da uygulanıyor. Türkiye’nin ciddi bir şekilde zorunlu askerliğin kaldırılmasını tartışması gerekiyor. Profesyonel orduya geçiş için bir engel yok. Amerika’da profesyonel askerlerin hakları ve çalışma koşulları iyileştirildiği için uzman çavuşların çocukları da babalarının mesleğini seçiyor. Geldiğimiz çağdaş dünyada zorunlu askerliğin kaldırılması faydalı. O zaman vicdani red ya da paralı askerlik de söz konusu olmayacak.

Askerlik süresi 2 ay olmalı’
Çanakkale 18 Mart Üni. Rektörü, Uluslararası İlişkiler Böl. Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Sedat LAÇİNER:

TÜRK ordusunun profesyonel bir ordu olması gerekir. Çünkü çağın gerekleri bu yönde. Hantallığı aşmanın yolu uzman ve profesyonel bir ordudan geçiyor. Bence acemi eğitimi dışında bir askerlik olmamalı. Bunun da süresi 1.5-2 aydır. Bunun ötesinde bir askerlik olmaması gerekir. 5 yıl sonunda Türk ordusu yüzde 100 uzman ve profesyonel bir ordu olmalı. Gelişmiş ülkeler içinde de profesyonel ordusu olmayan devlet yok zaten.

"Coğrafyamız kritik, askerlik zorunlu olmalı"
Emekli Tuğgeneral Adnan TANRIVERDİ:

TÜRKİYE’nin coğrafyası fevkalede kritik. Topyekün savunma için askerlik zorunlu olmaktan çıkarılmamalı. Askerlik süresi kısa olmalı. Yükümlülerin seferberlikte alacakları görevlerde başarılı olabilmeleri için 6-8 ay askerlik yapılmalı. Türkiye’nin bu kadar fazla sayıda askerden oluşan bir ordu beslemek yerine daha etkili, kıtalararası diyebileceğimiz intikal yeteneğine sahip, denizde havada etkili bir silahlı kuvvetlere sahip olması savunma için yeterli olur. Ama bu güç barışı sağlayamazsa herhangi bir şekilde bir savaş durumu hasıl olduğu zaman yükümlüleri seferber etmek suretiyle birlik miktarını artıracak bir tedbiri de elinde bulundurmak gerekir.

‘En başta kışlalar sivil denetime açılmalı’
Asker Hakları Platformu Sözcüsü Doç. Dr. Tolga İSLAM:

ASKERLİK süresinin azalması şüphesiz yaşanan hak ihlalleri ve kötü muamelenin birey üzerindeki etkilerini hafifletici, zorunlu askerlerin içinde bulundukları çaresizlik hissini azaltıcı bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle bu adımı önemsiyoruz ve zorunlu askerlik süresinin ilk etapta şu anda bahsi geçen sürelerden daha da aşağı çekilebileceğini, orta ve uzun vadede ise gelişmiş ülkelerin bir çoğunda olduğu gibi tamamen kaldırılabileceğini düşünüyoruz. Ama zorunlu askerlerin, her bireyin sahip olması gereken temel insan haklarının önemli bir bölümünden mahrum olduğu mevcut sistemde yaşanan hak ihlallerinin ortadan kalkması için askerlik süresinin kısalması yanında daha yapısal müdahalelere ihtiyaç var. En başta askeri kışlaların sivil denetime açılması, mevcut kamu denetçiliği kurumunun askeri alanlarda etkin bir şekilde denetim görevini yapabilmesinin önünü açmak gerek.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.