Dolar 32,2498
Euro 34,6786
Altın 2.402,38
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 20°C
Cts 14°C
Paz 17°C

ASLAN: TOPLUM RAHAT OLSUN, DİNLEME YOK!

ASLAN: TOPLUM RAHAT OLSUN, DİNLEME YOK!
25/03/2013 12:40 PM
20.230
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=25000445&

Toplum rahat olsun

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Zeyid Aslan, toplumun ‘dinleniyorum’ kaygısının gereksiz olduğunu düşündüğünü belirterek, ‘Böyle bir şey fiziken de fiilen de mümkün değil. Bu tür bir paranoya içine girmenin gereği yok, herkes rahat olsun’ dedi. 

Aslan, ağırlıklı olarak, ”dinleme nasıl yapılıyor, özel hayatın gizliliği nasıl ihlal ediliyor” konularıyla  ilgili tespit ve araştırma çalışmaları yaptıklarını söyledi. Aslan, bu işlemlerin teknik anlamda nasıl yürütüldüğünü aşağı yukarı öğrendiklerini ifade ederek, ”Şahsi kanaatim, kamu kurumlarında yasal yetki sınırları içerisinde yargı kararıyla yapılan işlemlerde suiistimal olma ihtimali çok mümkün görünmüyor. Sistemlerin içinde oluşturulan güvenlik buradan  yapılacak bir yasadışılığa çok imkan tanımıyor. Oradaki herhangi bir  personelin buna tevessül etmesi halinde de sistem bunu çok rahatlıkla açığa çıkarıyor, ele veriyor” diye konuştu.

Kurumlarda bu çalışmalar yapılırken yasadışılığa başvurmuş ya da suiistimal etmiş birtakım personelin soruşturmaya tabi tutulduğu yönünde bilgi de aldıklarını vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:”Özellikle devletin içerisindeki resmi kurumlar yasal yetki sınırları içerisinde yapmış oldukları çalışmaların suiistimal edilmesini, sızmasını ya da bunun kötüye kullanılmasını önleyebilecek her türlü teknik tedbirleri almışlar. Eğer, ”devlet bizi dinliyor mu acaba?” kaygısı varsa, ben şahsen böyle bir kaygının şu ana kadar yaptığımız incelemeler sonucunda çok anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bu noktada kamu kurumları içerisinde yasadışılığa tevessül etme imkanı yok. Kamu kurumlarında yasadışı bir çalışmanın yapılma imkanı ve ihtimalinin şu an itibariyle mümkün olmadığı kanaatindeyim.” Aslan, medya ve internet aracılığıyla kamuoyuna yansıyan yasadışı dinleme ve izlemelere değinerek, insanların dinlenmesi, seslerinin ya da görüntülerin kaydedilmesine ilişkin cihazların ithalatına, üretimine veya satışına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığına dikkati çekti. Aslan, bunların mutlaka bir düzene ve kurallara bağlanmasının önemine işaret ederek, bu cihazların, ”ne kadarının girişine, ne kadarının satışına ya da  bunları kimlerin getirmesine” izin verilmesi noktasında mevzuat açığının giderilmesi gerektiği kanaatine vardıklarını dile getirdi. Aslan, ”Bizim de zaten komisyonumuzun raporunda büyük ihtimalle en ağırlıklı noktayı, ‘bu tür cihazların ithali, üretimi, satışıyla ilgili ne tür düzenleme yapılmalı’ konusuna dair öneriler oluşturacak” dedi.

Komisyona müracaatlar

”Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Sedat Peker ve Dursun Çiçek’in komisyona başvurduğunu, Peker’in ”mağdur” olarak dinlenme talebi bulunduğunun anımsatılması üzerine Aslan, komisyonun soruşturma değil, araştırma komisyonu olduğunu, komisyonun da Meclis İçtüzüğünün verdiği yetki ve sınırlar içerisinde çalışabileceğine dikkati çekti. Aslan, şunları kaydetti:”Bu yetki ve sınırların dışına çıkılması söz konusu olamaz. Özellikle Anayasanın 135. Maddesine göre, soruşturması ya da yargılaması devam eden dava dosyalarının içeriklerine ve esaslarına ilişkin komisyonun bir çalışma yapma imkanı yok. Başvurularda ağırlıklı olarak kendi devam eden davalarında ya da soruşturmalarında yapılan dinlemelerin usule aykırı olduğu, kanunun öngördüğü şekli taşımadığı ve bu konuların incelenmesine ilişkin talepler var. Bir davanın içerisinde bir usulsüzlük, hukuka aykırılık varsa bunu değerlendirecek olan yargı mercileridir. Bu anlamda bu şahısların komisyon tarafından kendi dava dosyalarına yönelik dinlenmesi, bu talebin bu komisyon tarafından yerine getirilmesi şu anda söz konusu değil.”

Milletvekillerinin yasal olarak dinlenmeleri mümkün değil

Zeyid Aslan, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı olduğu için yasal olarak dinlenmelerinin mümkün olmadığını vurguladı. Aslan, ”komisyonun çalışmaları sırasında edindiğiniz teknik bilgilerden sonra ‘dinleniyorum’ şüphesi oluştu mu? Telefonda ya da herhangi bir yerde konuşurken artık daha  temkinli misiniz?” sorusuna, ”Benim için dün ile bugün arasında değişen bir şey yok. Dün telefonda nasıl konuşuyorsam bugün de aynı şekilde konuşuyorum. Özellikle birtakım sorumluluklar üstlenmiş kişilerin hem özel hayatlarına hem konuşmalarına dikkat etmesi gerekiyor. Bu tür görevleri tercih etmişseniz zaten kendinizi sınırlamak zorundasınız” yanıtını verdi. Aslan, toplumda, ”dinleniyorum, izleniyorum” şeklinde oluşan kaygıların çok gereksiz olduğunu düşündüğünü ifade ederek, şunları söyledi: ”Bu noktada belki şunu rahatlıkla söyleyebilirim, vatandaşlarımız rahat olsunlar. Bunu hayatlarını sürekli sınırlandıracak, kısıtlayacak  bir şekle dönüştürmelerinin gereği yok. Çünkü toplumun dinlenmesi ya da izlenmesi fiziken de mümkün değil. Böyle bir dinleme ya da izlemeyi yapabilmek için 76 milyon nüfus var. 76 milyon için belki 10 milyon dinleyecek personel lazım. Böyle bir şey fiziken de, fiilen de mümkün değil. O yüzden bu tür bir paranoya içine girmenin hiçbir gereği yok. Herkes rahat etsin, rahat olsun.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.