Dolar 32,5355
Euro 34,8134
Altın 2.425,15
BİST 9.725,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 27°C
Az Bulutlu
Ankara
27°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 25°C

ASTSUBAYLAR NE İSTİYOR?-1 (HAK ETTİKLERİNİ İSTİYORLAR)

ASTSUBAYLAR NE İSTİYOR?-1 (HAK ETTİKLERİNİ İSTİYORLAR)
07/02/2014 11:47 AM
20.261
A+
A-

POSTA

ASTSUBAYLAR NE İSTİYOR? – 1

BAŞLARKEN…

Ordu içinde büyük bir ordu daha var. Askerle, komutan arasında tampon olan astsubaylar. Yani onların tanımıyla ‘ortadirek’. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde iki komuta yapısı var. Subaylar ve astsubaylar. Şu anda 34 bin subaya karşılık, 97 bin astsubay var. Yani her 4 komutandan 3’ü astsubay. Bu ordu içindeki ordu, 100 bin de emekli vermiş. Ailelerini de hesaba katarsak çalışanı ve emeklisiyle en az 1 milyon kişilik bir ordudan bahsediyoruz… Ancak onların sorunları var. Yıllardan beri devam eden sorunlar. Ve onlar da yıllardan beri dert yanıyor. Son yıllarda intihar eden astsubay sayısı tam 75. Haklarının iyileştirilmesini, subaylarla aralarındaki farkın kapanmasa bile hiç olmazsa azaltılmasını istiyorlar… Son günlerde hükümetin hazırladığı askeri kanunlarda değişiklik paketi de astsubayları rahatsız etti.

Bu, ordu içinde de ses getirdi. Genelkurmay Başkanlığı, bugüne kadar alışılmadık bir adım atarak askeri birliklerden 270 temsilci astsubayı karargaha çağırdı. Komutanlar, 9 Şubat’ta yapılacak toplantıda astsubayların sorunlarını dinleyecek. Onlara olası özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler konusunda bilgi verecek. Biz de POSTA olarak bunu fırsat bilerek, konuyu bir kez daha gündeme getirmek istedik. İşte Türk Ordusu’nun ortadireği olan astsubayların sorunları ve çözüm önerileri:

Hak ettiklerini istiyorlar

Subaylara tanınan imkanların aynısını istemiyorlar. Hiçbir zaman onlarla aşık atmıyorlar. Astsubayların tek isteği, ordunun bu iki grubu arasındaki makas açıklığının biraz olsun kapanması. Daha rahat bir görev dönemi ve emeklilik istiyorlar

Akla gelen tüm meslek gruplarında çalışanların daha iyi şartlar ve daha iyi bir gelecek istemesi kadar doğal bir şey yoktur. Bunun için dernek ya da sendikalarıyla yani sivil toplum gücünü kullanarak seslerini duyurmak, taleplerini iletmek isterler. Adı üstünde ‘sivil’ toplum gücü. Eğer askerseniz zaten sivil değilsiniz. Emekli oluncaya ya da o görevi bırakıncaya kadar da sivil olamazsınız. Biraz bu yüzden çalışanıyla, emeklisiyle astsubayların anlatacağı çok şey var. Kamuoyunda doktor-hemşire benzetmesinden başlıyorlar söze, "Hiçbir hemşire hasta muayene etmez. Ama biz bölük komutanlığı da yaparız, çatışma da yönetiriz. Hesabını da subaylardan ve doktorlardan fazla veririz" diyerek, temel sıkıntılarının ve adalet isteklerinin altını çiziyorlar. Subaylara tanınan imkanların aynısını istedikleri falan yok, hiçbir zaman onlarla aşık da atmıyorlar. Astsubayların tek isteği ordunun bu 2 grubu arasındaki makas açıklığının biraz olsun kapanması, ayrımcılığın son bulması. Çalışma koşulları, sosyal haklar, emeklilik tazminatları, görev tazminatları, lojman kontenjanları, psikolojik baskı ve itibar, uzun nöbet süreleri, resen emeklilikler gibi onlarca sorunu var astsubayların. Bakın nasıl anlatıyorlar sorunlarını: 

Çözüm bulunamayan sorunlar

1 Birinci derecenin dördüncü kademesine yükselmemize rağmen ek göstergemizin hâlâ 3600 olarak kalması nedeniyle çalışırken ve emekliliğimizde yoksulluk sınırı altında maaş alıyoruz. Yarbay ve üst rütbeli personele hem çalışırken hem de emeklilik durumlarında maaşları ile birlikte ödenen makam, temsil ve görev tazminatını alamıyoruz.

2 Çalışan ve emekli astsubaylar; aynı hizmet yılı ve öğrenime sahip subaylara göre hem çalışırken hem de emeklilikte yarı yarıya az maaş alıyor.

3 Aynı işi aynı yerde yaptıkları veya aynı öğrenimi gördükleri halde (paraşüt, komando, hudut ve operasyon birliklerinde görev yapma, sayman, teknisyen, ikmal vb.) astsubaylara subayların yarısı oranında yan ödeme verilmesini, eşit işe eşit ücret politikası ile Anayasamızın 55’inci maddesine aykırı buluyoruz.

4 Makam, temsil
ve görev tazminatı almayan emniyet ve MİT mensuplarına emekliliklerinde ödenen 100 TL zammı alamıyoruz.

5 OYAK ve bağlı kuruluşlarının temsil, yönetim ve denetiminde söz sahibi olamıyoruz.

6 Personel mevcudumuza göre; orduevi, kamp ve sosyal tesislerden istifade oranımız düşük.

7 Yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre; mevcut lojmanların yüzde 55’inin subay, yüzde 40’ımn astsubay ve yüzde 5’inin ise sivil memur ve uzman erbaşlara tahsis edildiği bir ortamda; büyükşehirler haricinde subaylar için tüm meslek hayatları boyunca lojman problemi olmazken, 4-5 astsubaya 1 lojman, 14-15 sivil memur ve uzmana ise 1 lojman tahsis edilmesi nedeniyle mağduruz.

8 211 sayılı tç Hizmet Kanunu ve 926 sayılı Personel Kanunu’nun, Anayasa, eşitlik, insan hakları ile adil yaşam ve çalışma koşullarına göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz (özellikle nöbet hizmetleri, askeri hastanelerden istifade, kıdem ve terfi işlemleri, sicil, kadro ve atama durumlarını içeren maddelerini).

9 Yurtdışı geçici ve sürekli görevlendirmelerde astsubay kontenjan ve kadroları çok düşük.

10 Savaşta ve barışta omuz omuza  çalıştığımız ve her fırsatta bir aile olduğumuz söylendiği halde maaş ve özlük hakları ile sosyal haklarımız söz konusu olduğunda ayrı tutuluyoruz.

11 Çalışırken üzerimizde sorumluluğumuz çok fazla olmasına rağmen buna eşdeğer yetkimiz yok.

Bütün bu sorunlara yer vereceğiz. Fakat kendi ifadeleriyle ücretlerindeki adaletsizlik belki de en büyük sorunları. Bir astsubayın verdiği örnek çarpıcı: ‘Eşimle 2002 yılında evlendim… O zamanlar astsubay çavuştum (mesleğin ilk yılları). Eşim sınıf öğretmeniydi. Ben 980 lira, eşim de ek ders dahil, 590 lira maaş alıyordu. Bugün ben 14 yıllık başçavuş olarak 3070 lira, eşim de ek ders dahil 3060 lira maaş alıyor. Yani maaşlarımız 11 yılda eşitlendi." 

BİR AYDA 8 ASTSUBAY İNTİHAR ETTİ

Bugüne kadar görülmemiş tarihi bir eylem planı hazırlığı içinde olduklarını söyleyen Türkiye Emekli Astsubaylar Demeği (TEMAD) Başkanı Ahmet Keser. "Tüm üyelerimizden fikir alıyoruz, çok yakında bir dizi eylem planımızın duyurusunu yapacağız. Bu. bir günlük değil, süreye yayılan bir eylem dizisi olacak" diyor. Keser, eyleme katılanlara kimlik kontrolü yapmayacağız, muvazzaf astsubaylar da aramızda olacaktır. Seçimlerden önce eylemimiz başlayacak" bilgisini veriyor. 9 Şubat’ta Genelkurmay Başkanlığındaki ikna’ toplantısını önemsediklerini fakat Genelkurmay’ın kendilerini ikna edecek herhangi bir argümanla karşılarına çıkacağını sanmadıklarını belirten Keser şunları söylüyor: "9 Şubat’taki toplantıya Genelkurmay Başkanı da katılacak. Çünkü durumun ciddiyetinin farkındalar. Demek ki orduda astsubayların durumu bir risk. Tedbir almak zorundalar, tüm dünyada prestij kaybına uğramak istemiyorlar. Sadece bir ay içinde 8 astsubay intihar etti. 2013’te intihar eden astsubay sayısı 18. Bugüne kadar intihar eden kardeşlerimizin sayısı 75’i buldu. Fakat, intiharların nedenleri ortadan mı kalktı da. Genelkurmay bizi mi ikna edecek? Diyelim ki toplantıya katılan 270 arkadaşımız ikna edildi. Birliklerdekiler yine ikna olmayacak. Neden mi? Bir süre önce. başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere birçok ordu komutanı birlik birlik gezdi, astsubaylarla görüştü, ikna mı edebildiler? İntiharlar yine devam etti. Haklarımızda hiçbir iyileştirme yapılmadı, sorunlar aynen devam ediyor." 

BİR AN ÖNCE DÜZELTİLMELİ

Astsubaylar yıllar içinde eriyen maaşlarından şikayetçiler. Dolayısıyla emeklilik dönemlerini de etkileyen bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyorlar. Astsubayların öncelikli isteği, özlük haklarından olan personelin eğitim ve öğretim haklarından kaynaklanan intibaklarının bir an önce yapılması. Bir astsubay bu yöndeki isteklerini şöyle sıralıyor: "Astsubaylardan üniversite ve yüksekokul bitiren personel ve emeklilerine; subaylara 1960-1970-1980 yıllarında yapılan intibak düzeltmelerinin yapılmasını istiyoruz. Yıllardır görmezden gelinen ve ötelenen ekonomik haklarımızın bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz. 1982 yılına kadar bir astsubay kıdemli başçavuş, subaylardan yarbay muadili maaş alıyordu. Bugün kıdemli üsteğmenle aynı maaşı alıyor. Örneğin, 32 yıl görev yapan üniversite mezunu astsubay kıdemli başçavuş, 23 yıl görev yapan üniversite mezunu bir yarbayın üçte ikisi kadar aylık alıyor. Aynı görevi yapan, aynı riski paylaşan subaya ayrı, astsubaya ayrı, uzman çavuşa ayrı tazminat veriliyor. Mesela uçuş tazminatı, Kıbrıs ada tazminatı gibi. Subaylara verilen Silahlı Kuvvetler Temsil Tazminatı’nın bütün astsubay ve uzmanlara da verilmesini istiyoruz." 

A Emekli maaşları (TL)

Rütbe

Derece

Görev yılı

Aylık

Kd.Albay

1/4

40

4.357

Kd.Albay

1/4

36

4.240

| Albay

1/4

32

3.318

Yarbay

1/4

28

2.784

Kd.Bcvş.

1/4

41

2.120

Kd.Bçvs.

1/4

35

2.050

Kd.Bcvş.

1/3

35

2.030

Kd.Bcvş.

2/6

40

1.580

Kd.Bcvş.

2/3

30

1.550

Kd.Bcvş.

2/1

27

1.450

Kd.Bcvş.

3/2

25

1.300

Çalışan maaşları (TL)

Albay 6000

II.Kad.Kd.Bçvs 3700

Teğmen 3200

Asb. Çvş 2500 

ASTRONOMİK FARKLAR VAR

Emekli bir deniz astsubayı, subay ve astsubay maaşları arasındaki astronomik farkı yüzdelerle açıklıyor: "Bugünkü rakamlarla ilk göreve başladığımızda astsubay çavuş 2500. teğmen 3200 TL alıyor. Yani subay maaşının yüzde 80’ini alıyoruz. Yıllar sonra albay 6000 TL alırken kıdemli başçavuş 3700 TL alıyor. Subay maaşının yüzde 60’ına düşüyor. Emekli olunca albay, maaşının yüzde 80’i olan 4357 TL alırken,

ikinci kademe kıdemli başçavuş 40 yıl üzerinden emekli olsa bile aldığı maaş 2120 TL. Yani albaya verilen emekli maaşının yüzde 40’ını alıyor. 3/2 dereceden emekli olan kıdemli başçavuş ise 1300 TL maaşla albay maaşının üçte birini ancak alıyor. Fakirsek, albay maaşlarını indirin, birlikte yokluk çekelim. Değilsek bu adil olmayan durumu bir an önce düzeltelim. Düzeltelim ki ordumuz huzur bulsun."

YARIN: Makam, temsil ve görev tazminatı verilsin

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.