Dolar 34,2646
Euro 37,3923
Altın 2.918,08
BİST 8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Çok Bulutlu
Ankara
21°C
Çok Bulutlu
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 14°C
Per 14°C

BU YURTTA EVLAT HASRETİ VAR

BU YURTTA EVLAT HASRETİ VAR
25/12/2012 11:27 AM
20.464
A+
A-

AKŞAM GAZETESİ

http://www.medyatakip.com/medya_sistem/yb_kupurgoster.php?gno=2012122642349

BU YURTTA EVLAT HASRETİ VAR 

Akdeniz Üniversitesi’ne ‘kız yurdu’ için 5 villa bağışlayan ailenin yaşamı film gibi… 1962’de, Kıbrıs’ta bebeklerini enfeksiyondan kaybeden emekli Albay Nihat ve eşi Gülgün Ömür, yaşamlarını eğitim ve gençlere adamış…
 Mustafa KOZAK
Emekli Albay’dan üniversiteye 5 villa’… Antalya’da yaşayan Nihat-Gülgün Ömür çifti, geçen hafta bu başlıkla gazetelere haber oldu. Acaba çift malvarlıklarını niye bağışlamıştı. AKŞAM, Kıbrıs’taki zorlu yıllardan bugüne uzanan ilginç bir yaşam öyküsünün perdesini araladı. Yılların o çifte getirdiği en büyük acı ve gençlere adanan bir yaşam olmuş. 18 aylıkken kaybettikleri bebekleri için yaşamlarını eğitime adamışlar.
KIBRIS’TA ASKERİ EĞİTTİ
EMEKLİ Albay Nihat Ömür, şöyle anlatıyor: 1928 doğumluyum. 35 yıl vatana hizmet ettim. Üç kardeşiz, üçümüz de asker olduk. Harp yıllarından sonra doğduğum için okumak zordu. Güç şartlarda okuduk. 1956’da eğitim için ABD’ye gönderildim. Dönünce evlendik. Askeri okullarda petrol analizleriyle ilgili hocalık yaptım. Kıbrıs ordusunu yetiştirmek üzere öğretim görevlisi olarak 1960’lı yılların başında Kıbrıs’a gönderilmiştim. Orada Türk alayı vardı. Kıbrıs’ta oğlumuz olmuştu. Ama 1962’de 28 Aralık olayları sırasında enfeksiyon kapıp henüz 18 aylıkken vefat etti. Lefkoşa’da toprağa verdik. Bu olaylar sırasında çok can kaybı oldu’.
RUMLAR ATEŞE TUTTU
BEBEĞİNİ yitiren Gülgün Ömür o günleri şöyle anlattı: Yeni anne olmuştum. Kısa bir süre sonra Kıbrıs’da olaylar çıktı. Rumlar bizi çapraz ateşe tuttu. Bir arabaya 15 kişi binmiştik. Kucağımda çocuk vardı. Nefessiz kaldık. Bursalı bir İngilizce-Edebiyat hocası bizi evine aldı. O sayede kurtulduk. Sonra bebeğimi kaybettim. Bakımsızlıktan, enfeksiyondan… Türkiye uçak göndermişti. Uçak Ankara’ya indiğinde inanılmaz bir kalabalık vardı. Mücahit gibi karşılanmıştık. 20’li yaşların ortalarındaydım. Bu memleket için nice canlar, evlatçıklar gitti. Bizim de gitti.
 Kızları koruyalım istedik
ÇİFT, üniversitesiye Lara’da 5 villa bağışladı. 250 kişilik kız yurdu yapılacak. Gülgün Ömür ‘Okumak için ailesinden uzakta kalan çocuklara kötü niyetli kişilerin yaklaşmasını görmekten içimiz sızlıyor. Hiç olmazsa bir kısmını yurtlarla kötülükten uzak tutabilirsek mutlu olacağız. Rektör İsrafil Kurtcephe çok sıcak baktı. Üniversite bize arsa gösterecek. 5 villamızın satışından elde edilecek parayla binayı yaptıracağız. Ölmeden önce bu yurdun hizmete girmesini istiyoruz.
 Kuzenim servetini bağışladı
EMEKLİ Albay Ömür, ‘Ömür boyu insanlığa hizmet için çalıştık. Kuzenim Kamile Çömlekçioğlu, Akdeniz Anemisi hastalığından dolayı vefat etmişti. Onun adını taşıyan bir okul var şu anda. Bütün servetini Türk Eğitim Vakfı’na bağışlamıştı. Vakıf kuzenimin adını yaşatmak için, yurdun yanına bir yaşlı bakımevi yaptıracak.
 Bürokrasiyi aşıp okul yaptırdık
ÇİFT, 2008’de bir okul yaptırdı. Ancak bürokrasi nedeniyle hayli zorlanmışlar: Okul için yıllarca, aylarca oradan oraya koştuk. Bugün git yarın gel… Özel kalemleri, sekreterleri aşamadık. Sonunda Menderes Türel’e söyleyelim dedik. Babası komşumuzdu. Türel’i çocukluğundan beri tanırız. O dönem Belediye Başkanıydı. Belediyeye gittik. Sekreter görüştürmek istemedi. ‘Utanmıyor musunuz yaşlıyı bekletmekten’ dedik, ‘Gir içeriye söyle’. Beklediğimizi duyan Türel kapıda karşıladı, çok yakından ilgilendi. Milli Eğitim’den Kepez’de okul arsasını gösterdiler. Gündoğdu Mahallesi’ndeki okulumuzu 2008’de eğitime açtık.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.