Dolar 32,5748
Euro 35,0148
Altın 2.432,32
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Az Bulutlu
Ankara
25°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

E.ASKERİ HAKİM: ASKERİN SİYASET YAPMASI SUÇTUR

E.ASKERİ HAKİM: ASKERİN SİYASET YAPMASI SUÇTUR
18/04/2013 11:49 AM
20.313
A+
A-

Vesayetin son jandarması – DİCLE BAŞTÜRK

Vesayetin son jandarması

Parçalanmaya yönelik çabaların arttığını yazan Bekir Kalyoncu’ya tepkiler gecikmedi: Askerin siyaset yapması suçtur  

Jandarma Genel Komutanlığı’nın faaliyet raporu tartışmalara neden oldu. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in sunuş yazısını kaleme aldığı “2012 Yılı Faliyet Raporu”nda, “Üst Yönetici Sunuşu” başlıklı bölümü ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu yazdı. Yazısında, “bölünme iddiasını” işleyen Kalyoncu, şu ifadeleri kullandı: “Ülke bütünlüğünün parçalanmasına yönelik tehditlerin; içte ve dışta artan yoğunlukta güç kazanma çabası karşısında, değişen güvenlik algılamaları temelinde, iç güvenliğin sağlanması ve korunması öncelik kazanmıştır.” Kalyoncu’nun bu sözleri Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri tarafından “Türkiye parçalanıyor” başlığıyla verildi.

Görevi kötüye kullanmaktır 

Emekli askeri hâkim Ümit Kardaş, Kalyoncu’nun söz konusu değerlendirmeyi yapabilecek konumda olmadığının altını çizdi. Geçmiş dönemde, jandarmanın fişlemeler yaptığına dair haberlerin gündeme geldiğini hatırlatan Kardaş, şöyle devam etti: “JİTEM yapılanması var. Bütün bunlar aslında illegal olarak kurulmuş. Bütün bunların içerisinde bir teşkilat. Siyaset yapıyor, vatandaşları izliyor, raporlar düzenliyor. Bu, askerî güvenlik gücünün bir nevi bilgi toplayıp bunun üzerinden birtakım tesbitler yapması, bunlardan sonuçlar çıkarması, normal demokraside bunlara müsaade edilmez. Silahlı kuvvetlerin de iç güvenlik güçlerinin de böyle bir görevi yoktur.” Bu şekilde görev dışına çıkma olayına Türkiye’nin daha önce de şahit olduğunu belirten Kardaş, bunun önüne geçmek için şu tesbiti yaptı: “Görev tanımlamaları tam olarak yapılmalı. Bunlar normal demokrasilerde ve bir hukuk devletinde kabul edilemeyecek şeyler. Bu bir nevi görevi kötüye kullanmaktır. Askerin siyaset yapması suç. Ama fiiliyatta asker sürekli bunu yaptığı için bu normalleşmiş gibi duruyor. İç güvenlikte askerin görev yapmasına son verilmeli.” 

Bölünme hikâyesi yapılıyor 

Yazar Etyen Mahçupyan ise bölünme iddiası gündeme getirilerek, çözüm sürecine gölge düşürülmek istendiğine dikkat çekti. Mahçupyan şöyle devam etti: “Çözümden tedirgin olan bir psikoloji var. Bölünme tehlikesi öne sürülerek engellenebileceği için bu kullanılıyor. Çünkü onun dışında hiçbir şey öne sürülerek psikolojik olarak bir engel yaratmanız mümkün değil. Bölünmeyi tekrar seslendirerek, abartarak yeniden bir linç cephesi oluşturma niyetinde olduklarını düşünüyorum.” 

Haberler iyi niyetli değil 

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel ise Kalyoncu’nun ifadelerinin “Türkiye parçalanıyor” şeklinde verilmesini doğru bulmadığını söyledi. Gündel, “Çözüm sürecinde bu şekilde yayımlanmasını iyi niyetli görmüyorum. Barış faaliyetlerine ilişkin bir açıklamaymış gibi göstermişler. Düşüncelerine destek bulmak için böyle yapmışlar” dedi. Gündel, Kalyoncu’nun ifadeleri için ise “İfadelerini iç tehditlere karşı bir değerlendirme olarak görüyorum” dedi. 

Jandarma yazılı açıklama yaptı 

CUMHURİYET ve Sözcü gazetesinde çıkan haberler üzerine dün Jandarma Genel Komutanlığı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “16-17 Nisan 2013’te bazı basın yayın organlarında, Jandarma Genel Komutanlığı 2012 Yılı Faaliyet Raporundaki ‘Üst Yönetici Sunuşu’na atıfta bulunularak, bu bölümdeki bazı açıklamaları güncel gibi gösteren değerlendirmeler yapılmıştır. Rapor, 5018 Sayılı Kamu Mâlî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 41’inci maddesine göre hazırlanarak, kamuoyu ile paylaşılması gereken bir doküman olup, isminden de anlaşılacağı üzere; 2012 yılına ait değerlendirme ve verileri ihtiva etmektedir.” Öte yandan Kalyoncu’nun Balyoz Harekât Planı sonuç raporunun altında imzası olduğu ortaya çıkmıştı. Kalyoncu 2 Mart 2012’de Balyoz davasının görüldüğü mahkemede tanık olarak dinlenmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.