GENELKURMAY, MSB'YE BAĞLANIYOR
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=20992009&
Genelkurmay, MSB’ye bağlanıyor
Siyasi partiler, Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasında uzlaştı. Partilerin sağladığı uzlaşmaya göre, Başkomutanlık, ‘TBMM’nin manevi şahsiyetine ait olup Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir’ şeklinde kaleme alındı. Emekli askeri savcı Faik Tarımcıoğlu, "Bu adım Türkiye’nin ileri demokrasiye geçmesi için önemli bir adım. Ülkemiz için bir milattır" dedi.
KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA
Siyasi partiler, Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması için uzlaşma sağladı. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasanın ”idare” bölümünde yer alacak ”Başkomutanlık ve milli savunma” ile ”olağanüstü yönetim modelleri” maddelerini ele aldı. Partilerin sağladığı uzlaşmaya göre, Başkomutanlık, ”TBMM’nin manevi şahsiyetine ait olup Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir” şeklinde kaleme alındı. Mecliste uzlaşma sağlanan bu konunun çok önemli olduğuna dikkat çeken emekli askeri savcı Faik Tarımcıoğlu, "Bu adım Türkiye’nin ileri demokrasiye geçmesi için önemli bir adım. Ülkemiz için bir milattır" dedi.
Vesayet son buluyor
Yapılacak anayasa ile Genelkurmay Başkanlığının, Milli Savunma Bakanlığına bağlanması ile vesayetin son bulması yolunda önemli bir adım olduğunu belirten Tarımcıoğlu, "Bu değişiklik anayasaya girdiği zaman güvence altına alınmış olacak. Artık Türkiye’de siyasetin üzerine çıkan vesayet rejimi son bulacak. Siyaseti yönlendirerek, milletin iradesini yok sayan askerlerin önü kapanacak ve asıl görevleri olan askerliği yapacaklar" diye konuştu.
İki Başbakan var gibi
Genelkurmay’ın görünürde başbakana bağlı olduğunu anlatan Tarımcıoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Normalde Başbakanın altında yer alanBaşkomutanlık sanki üstünmüş gibi davranıyordu. Başkomutan şuura toplantılarında başbakanın yanında duruyordu. Bu durum sanki iki tane başbakan varmış gibi bir algı uyandırıyordu. Diğer taraftan NATO toplantılarına diğer ülkelerin milli savunma bakanı ve başkomutan birlikte katılıyor, başkomutan bakanın arkasında duruyor. Bizde ise toplantılara ya Milli Savunma Bakanı ya da Başkomutan katılıyor. Bu durum demokrasi adına vahim bir durum."
Bakanlık pasif konumda
Tarımcıoğlu, milli savunma bakanlığının askeri bir yapı gibi olduğunu, bakan dışında herkesin askerlerden oluşmasının sivilleşme önünde engel olduğunu, bu sistem içinde bakanın anayasada belirtilen görevlerini yerine getiremediğini söyledi.
Tam sivilleşme olması için YAŞ, MGK gibi kurumların anayasadan çıkarılması gerektiğini belirten Tarımcıoğlu, "Bu değişiklik olduğu zaman TSK siyaset tehdit olmaktan çıkarılacak. Aksi halde Türkiye’de demokrasi hep askerin gerisinde kalacak" dedi.