Dolar 33,9878
Euro 38,0359
Altın 2.827,89
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 23°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C

HAVA KUVVETLERİ DEŞİFRE Mİ OLUYOR?

HAVA KUVVETLERİ DEŞİFRE Mİ OLUYOR?
27/02/2013 3:17 PM
20.516
A+
A-

  

Hava Kuvvetleri deşifre mi oluyor?

CHP'den flaş iddia

CHP’den flaş iddia 

ANKA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Sayıştay’ın denetim kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ‘milli gizli’ derecesinde bilgiler istediği, bazı subayları 1987’de lise öğrencisi olduğu dönem için dahi sorumlu tuttukları" iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Oran, Milli Savunma Bakanı Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Sayıştay’ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2011 yılı hesapları için yaptığı denetim sırasında 1987-2012 dönemini kapsayan bilgilerin de denetime dahil edildiğini belirtti.

6085 sayılı Sayıştay Yasası’nın 3 Ekim 2010 tarihinde TBMM’de kabul edilmesi ve Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi karşısında, Sayıştay Başkanlığı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) elindeki taşınır mallara ilişkin denetim ve yargılama yetkisinin 1 Ocak 2011 ve sonrasını kapsaması gerektiğini belirten Oran, 2011 öncesi için denetimin MSB Teftiş Kurulu ve İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından yapılmış olması gerektiğini vurguladı.

Oran, Milli Savunma Bakanı’na şu soruları yöneltti:
“Söz konusu denetlemenin 1987 yılına kadar uzatılması, 6085 sayılı Yasa’nın yürürlük tarihinin öncesini kapsaması nedeniyle yasaya aykırılık oluşturmuyor mu?

Bu denetlemeler nedeniyle bazı subayların, henüz yaşının 18’in altında bir lise öğrencisi olduğu 1987 yılı için bugün hesap vermek durumunda kalması hukuk ve mantığa aykırı değil midir?

Denetleme sırasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ‘milli gizli’ gizlilik derecesinde olan doğrudan uçağa yüklenerek düşman birlikleri üzerine atılabilecek ‘tam atım mühimmat’ hakkında da bilgiler istendiği doğru mudur? Bu bilgiler için Sayıştay’da dışarıdan erişimi önleyecek internet/intranet’e veya CD/DVD’ye yüklememe, çift kilitli çelik dolapta muhafaza, sadece güvenlik belgeleri personelin teması gibi güvenlik önlemlerine uyulup uyulmadığı denetlendi mi?
Bu bilgilerin verildiği Sayıştay denetmenleri için Sayıştay’ın görevlendirme emirleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi mi?

‘Milli gizli’ gizlilik dereceli belgelerin istenmesi, teslimi ve ihmal-özensizlik sonucunda kamuoyuna yansıması durumunda Türk Ceza Yasası’nın ‘Devletin güvenliğine ilişkin belgeler’ başlıklı 326 ve ‘Yasaklanan bilgileri açıklama’ başlıklı 336. maddelerine aykırılık oluşturmaz mı? Bu durumda kim sorumlu olacaktır?

Bu Sayıştay uygulaması nedeniyle çok sayıda subay-astsubayın istifa kararı aldığı duyumu doğru mudur?
Denetim için gerekli olan evrakların 10 yıllık saklama süreleri dolduğu için emir gereği rutin olarak imha edilmiş olması karşısında TSK görevlilerinin Sayıştay’ca zan altında bırakılması hukuka aykırı değil midir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.