Dolar 32,5433
Euro 34,9809
Altın 2.418,96
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 23°C

İŞTE TSK'NIN İNTİHAR TEŞHİSİ : BORÇ, ŞİDDET, UYUŞTURUCU

İŞTE TSK'NIN İNTİHAR TEŞHİSİ : BORÇ, ŞİDDET, UYUŞTURUCU
06/12/2012 5:49 PM
20.393
A+
A-

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1110784&CategoryID=97

İşte TSK’nın intihar teşhisi

Borç, şiddet, uyuşturucu 

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in talimatıyla asker intiharlarını inceleyen GATA’ya göre TSK’nın durumu, memleket halleri gibi. İntihar oranları da birbirbirine paralel gidiyor.

Haber: YURDAGÜL ŞİMŞEKyurdagul.simsek@radikal.com.tr 

Asker intiharlarını yakın takibe alan Genelkurmay, son dönemde Türkiye ve ABD başta olmak üzere birçok ülkedeki vakaları araştırdı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından görevlendirilen ve bütün birliklerde inceleme yapan psikiyatristlerden oluşan Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ekibi, 2002’de yüzbinde 32 olan intihar oranının 2011’de yüzbinde 15’e düştüğünü tespit etti. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) intihar oranının Türkiye genelindeki intihar oranıyla paralel olduğunu vurgulayan Genelkurmay’ın verdiği bilgiye göre, askerler, ‘kötü muamele’ gerekçesiyle birlikte, ‘uyuşturucu kullanımı’, ‘ailevi sorunlar’, ‘aşırı borçlanma’, ‘yüz kızartıcı olaylar’ ve ‘uyumsuzluk’ gibi gerekçelerle intihar ediyor. Üst düzey bir askeri yetkili, intiharların bilinenin aksine batı bölgelerinde terörle mücadele bölgelerinden fazla olduğunu söylerken, Genelkurmay Başkanlığı ise 337 Rehberlik ve Danışma Merkezi’nde (RDM) 36 subay, 416 yedek subay, 142 astsubay ve 74 sivil memur olmak üzere toplam 668 personel ile asker intiharlarının engellenmeye çalışıldığını açıkladı.
Üç aşamalı tespit ve tedavi 
Genelkurmay’ın verdiği bilgiye göre, birliğine katılan sorunlu personel, askerlik şubesinden itibaren takibe alınıyor ve gerekli işlemler üç aşamada sürdürülüyor. Askerlik şubelerindeki birinci aşamada, psikolojik sorunu olduğunu ifade eden veya doktor tarafından sorunlu olabileceği değerlendirilen personel hastaneye sevk ediliyor. Eğitim merkezlerindeki ikinci aşamada, tüm personele, “Psikolojik Risk Faktörü Tarama Anketi” uygulanıyor. Ayrıca uzman personel tarafından her yükümlüyle tek tek görüşülüyor. Sorunlu olduğu belirlenen personel RDM’lerde görüşmeye alınıyor. Bu çerçevede 2012 yılının ilk 9 ayında görüşmeye alınan 139 bin 380 kişiden 52 bin 888’i hastaneye sevk edildi. Dağıtım olunan birliklerdeki üçüncü aşamada ise, sorunları olduğu belirlenen personelin bilgileri, eğitim birliğinden dağıtım olduğu ve yükümlülüğünü sürdüreceği birliğe katılmadan yeni birliğine aktarılıyor. Personel kışlaya geldiği andan itibaren de takip ediliyor.

İntiharda azalma var 

Genelkurmay Başkanlığı, özellikle son yıllarda alınan tedbirlerle intihar vakalarında azalma olduğunu da açıkladı. Buna göre, 2002 yılında intihar oranı yüzbinde 32 iken, 2011 yılında bu oran yüzbinde 15’e düştü. Son 10 yılda intiharların yarı yarıya azaldığını kaydeden Genelkurmay, intihar olaylarının sebeplerini de ‘uyuşturucu bağımlılığı’, ‘ailevi sorunlar (sevgisizlik, bölünmüş aile yapısı, gönül ilişkisi vb.)’, ‘aşırı borçlanma’, ‘yüz kızartıcı olaylar, ‘uyumsuzluk’ ve ‘kötü muamele’ olarak sıraladı. Askeri kurumlarda son 3 yılda 230 kişinin intihar ettiğini, ilk sırayı ise Kara Kuvvetleri personelinin aldığını açıklayan Genelkurmay, sadece bu yıl Kara Kuvvetleri’nde çoğunluğu er ve erbaş 43 askerin intihar ettiğini belirtti. Araştırmada, önceki yıllarda birer olarak gözüken intihar eden subay sayısının bu yıl 5’e yükseldiğine de dikkat çekildi. Son 3 yılda terörle mücüadele ise 323 asker şehit olmuştu.

Risk varsa silah verilmez

İntiharları önlemek için TSK genelinde faaliyet gösteren “TELE-NET Telefonla Danışma Hattı” ve birlik seviyesinde çalışan “Alo Mehmetçik Telefon Hattı” aracılığıyla 7 gün 24 saat hizmet veriliyor.
Erbaş ve erler arasında yaşanan sorunları tespit ederek çözüm geliştirmek için, “Can Dostu Teşkilatı” uygulaması bulunuyor. Uygulamanın amaçları arasında intihar, kendini yaralama ve firar gibi olaylara sebep olabilecek personeli önceden tespit edebilmek de bulunuyor.
Genelkurmay açıklamasına göre, kötü muameleyle ilgili şikayetlere derhal işlem yapılırken, intihar riski taşıdığı tespit edilen personele silah da verilmiyor. Meydana gelen olaylar, hem adli, hem de idari soruşturmaya tabi tutuluyor, tespit edilen aksaklıklar, “alınan dersler” olarak tüm birliklere yayınlanıyor.
İntiharların önlenmesi konusunda mesafe alındığını belirten Genelkurmay, “Çözüme katkı sağlayacak her türlü iş birliğine açığız” mesajı da veriyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.