Dolar 32,4790
Euro 34,9431
Altın 2.436,33
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Az Bulutlu
Ankara
25°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 23°C
Pts 22°C

KENERAL TUTUKLATTI, KANCIK'A İŞLEM YOK

KENERAL TUTUKLATTI, KANCIK'A İŞLEM YOK
17/04/2013 10:44 AM
20.270
A+
A-

http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=radikaldetayv3&articleid=1129805&categoryid=77 

‘Keneral’ tutuklattı, ‘kancık’a işlem yok! 

Astın üste hakaretinde ‘tutuklama’ uygulanan TSK’da üstün asta hakaretinde ise soruşturma açmaya gerek görülmediği ortaya çıktı.

'Keneral' tutuklattı, 'kancık'a işlem yok!

Haber: ENİS TAYMANenis.tayman@radikal.com.tr / Arşivi

İSTANBUL – Astın üste hakaretini tutuklamayla cezalandıran Türk Silahlı Kuvvetleri, üstün asta hakaretinde ise soruşturma açmaya gerek görmedi. Ağrı Eleşkirt’te generale “keneral” dediği ileri sürülen bir astsubay tutuklanması medyada haberlere konu olurken İstanbul’da ise tam tersi bir hakaret olayında askeri yetkililerin hiçbir işlem yapmadığı ortaya çıktı.
Sözkonusu astın üste hakareti olayı, İstanbul’daki 1. Ordu’da yaşandı. Bir albay, ocak ayı ortalarında emrindeki bir astsubaya “kancıklık ettin” dedi. Astsubay, bu hakaret üzerine tanık da bularak albayı şikayet etti. Ancak aradan geçen üç ay zarfında albay hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmadı. Astsubayla ilgili dosyaya bakan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Hukuk Müşaviri Fevzi Aksoy, iki ay içinde albay hakkında bir soruşturma açılmadığı takdirde zaman aşımının söz konusu olacağını açıkladı.
Aksoy, Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde görevli, Kıdemli Başçavuş Mehmet Ali Bülbül’ün, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki bir mesajda ‘general’ yerine ‘kenaral’ yazdığı gerekçesiyle tutuklandığını hatırlattı. Aksoy tutuklamanın ise “bozulan disiplinin tesisi” gerekçeyle gerçekleştirildiğini belirtti.

‘ALBAY SUÇUMU BİLİYORUM’ DEDİ AMA…
Üste hakaret suçunun askeri mahkemede yargılama gerektiren bir suç kapsamında olduğunu, asta yapılan hakaretin ise disiplin suçu kapsamında değerlendirildiğini ifade eden Aksoy şöyle konuştu: “Amir olan albay astsubaya hakarette bulunuyor. Astsubay, yasal hakkını kullanarak şikayette bulunuyor. Bu albay ‘suçumu biliyorum’ diyor. Ancak her ne hikmetse kimse işlem yapmıyor. Albay hakkında savunma alınmıyor. Üstelik bu sebeple huzur bozulmasın gerekçesiyle astsubay da başka bir birliğe atandı. Askeri Kanun’a göre müracaat ettikten sonra idari tahkikatın yapılması gerekirdi. Suçun varlığı hakkındaki tespitten sonra disiplin kurulları tarafından uyarı, aylıktan kesme veya rütbesine uygun biçimde ceza verilmeliydi. Bu silsile izlenmedi. Askeri Kanun’a göre disiplin suçlarına ceza verilmesi zorunludur. Affedilemez, üstü kapatılamaz. Dolayısıyla bu olay hakkında işlem yapmayanlar da Askeri Ceza Kanunu 145. Maddeye’e göre suç işlemiş oluyor.”
TEMAD Başkanı Ahmet Keser ise 1. Ordu’da yaşanan olayın ilk olmadığını belirterek, “Amasya’da da bir albay, uzman çavuşa ‘biz başız siz g.tsünüz’ dedi. Darp da sözkonusuydu. Bu da basına yansıdı. Ancak albayın hakkında işlem yapılmadı. Bu tür uygulamalarla karşılaşınca adalet duygusu zedeleniyor. Bu da yürekten itaati zorlaştırıyor” dedi.
Emekli askeri hakim Ümit Kardaş, ise mevzuatta problem olmadığını, ancak konu astın hukukunun korunması olunca sistemin pratikte işlemediğini belirtti. Kardaş, şöyle konuştu: “Amirler koruma güdüsüyle hareket ediyor. Ben savcıyken önüme gelen dosyalarda böyle olaylar vardı. De facto olarak korunmaz. Silahlı kuvvetler şeffaf ve denetlenebilir değil. Hukukun işlemediği bir yapı. Bu tür hak ihlallelirini takip edip gözetecek bir mekanizma yok. Askeri yargı etkin olamıyor. Bu durumda da bir nevi bastırma baskılama oluyor, şiddet ortamına davetiye çıkıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.