Dolar 32,5948
Euro 34,7845
Altın 2.497,31
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Yağmurlu
Ankara
20°C
Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 24°C
Sal 26°C

MUHARİP GAZİLER YASA ÇALIŞMASINDA UNUTULDU MU?

MUHARİP GAZİLER YASA ÇALIŞMASINDA UNUTULDU MU?
30/06/2013 4:05 PM
20.283
A+
A-

GAZİ HABER

http://www.gazihaber.com/haber/3167/muharip-gaziler-yasa-calismasinda-unutuldu-mu.html

Muharip Gaziler Yasa Çalışmasında Unutuldu mu?

Sitemiz köşe yazarlarından Kıbrıs Gazisi çocuğu Sn. Yaşar GÜLTEN’in köşe yazısını sizler için yayımlıyoruz. 

Muharip Gaziler ve Sorunları, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat grup toplantılarındaki talimat ve açıklamalarına rağmen yine mi UNUTULDU! 
Makaleme geçmeden önce Gazi ve Gazilik Müessesi hakkında kısaca açıklamalarda bulunmak faydalı olacaktır; bildiğimiz gibi Gazi kelimesi Türkçemizde “Cesur, yiğit, savaşçı, zorlu” anlamlarına gelmektedir. Gazilik, askerlik mesleğinin en şerefli unvanı olmuştur. 19 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararı ile Mustafa Kemal Paşa’ya Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi verilmiştir. 1934 yılında Soyadı Kanunu çıkınca Atatürk, bu unvanını adının başına ekleyerek “Gazi Mustafa Kemal” olarak kullanmıştır.
Bilindiği gibi Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından harbe fiilen katılanlara Muharip Gazi diyoruz.  Muharip gaziler derneğinin 21.07.2011 tarihli verilerine göre;
Muharip Gazi ve Gazi Dul Eşi Mevcutlarına göz atacak olursak;
Muharip Gazi ve Gazi Dul Eşi Mevcutlarına göz atacak olursak;
Gazi / Dul Eşi
Kişi
İstiklal Savaşı Gazisi
2
İstiklal Savaşı Gazisi Dul Eşi
1.031
Kore Savaşı Gazisi
7.458
Kore Savaşı Gazisi Dul Eşi
7.572
Kıbrıs Barış Harekâtı Gazisi
31.837
Kıbrıs Barış Harekâtı Gazisi Dul Eşi
3.124
Toplam Gazi ve Dul Eşleri
51.024

            Tablodan da anlaşılacağı üzere 51.024 kişi Muharip gazi haklarından ve hizmetlerinden yararlanmaktadır. Bu sayı hiç de az bir sayı değildir. Ayrıca bu tabloda görülmeyen gazi çocukları da hesaba katıldığında bu kapsam daha da genişleyecektir. Dolayısıyla gazilerimize ve onların ailelerine yönelik uygulanan sosyal politikaların önemi buradan açıkça görülmektedir.

Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından grup toplantılarında açıklandığı üzere ve 1 hafta içinde TBMM gündemine gelen torba yasada MUHARİP GAZİLERİN tamamen unutulduğunu görmekte ve üzülmekteyiz.
Sayın Başbakanımız başta olmak üzere, bakanlar ve milletvekillerinden ricamız şudur: “Konunun hassasiyetle ilgilenmesi üzerinde dikkatle düşünülmesi ve torba kanuna muharip gaziler yönünde bazı değişikliklere gidilmesi faydalı olacaktır. Muharip gazilerimizin sıkıntılarına başlıklar halinde bakacak olursak;
 
Şeref Aylığı Bağlanması
1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında, milli mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş bulunan Türk vatandaşları ile 1950 yılında Türk Tugayının Kore’ye ayak bastığı Ekim ayında başlamak ve 1953 yılı Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar Kore’de fiilen savaşa katılmış olan Türk Vatandaşlarına ve 1974 yılında Temmuz 1 inci ve Ağustos 2 nci Barış Harekâtına Kıbrıs’ta fiilen görev alarak katılmış olan Türk Vatandaşlarına, hayatta bulundukları sürece, vatani hizmet tertibinden 5750 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilen memur maaş katsayısı ile çarpılmasından bulunacak miktarda aylık bağlanır. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylık dul eşe % 75 oranında bağlanır, ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilir. Vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıklar hiç bir suretle haczedilemez.
                Bunun yanında yukarıda belirtilenlerden herhangi bir geliri ya da sosyal güvencesi olmayanlar için, bir işte de çalışmadığını belgelemek suretiyle yazılı talepte bulunan hak sahiplerinin aylıkları ise taleplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden aydan geçerli olmak üzere ve bu durumları devam ettiği müddetçe 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan 30 günlük net asgari ücret tutarı (dul eşler için bu tutarın % 75’i) esas alınarak ödenir.
 
YORUM VE ÖNERİ:
1005 sayılı kanundan yararlanan engelli gazilerden 5510 sayılı kanun kapsamına girip herhangi bir geliri ya da sosyal güvencesi olmayan engelli gazilerin engelli aylıklarının şartsız iadesi gerekmektedir.
 
Sağlık Hizmetlerinden Katılım Payı ve İlave Ücret Alınmaması
      1005 sayılı Kanun kapsamında şeref aylığı alanlarla bunların eşlerinin sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmaz. Ayrıca şeref aylığı alan kişilerden otelcilik hizmetleri hariç olmak üzere ilave ücret alınmamaktadır.
 
YORUM VE ÖNERİ:
5510 sayılı kanun kapsamına girip herhangi bir geliri ya da sosyal güvencesi olmayan gazilerin çocukları yeşil kart almaktadırlar ilgili kanun kapsamına 18 yaş altındaki çocukları da dâhil edilerek Gazi ve Eşinin sonuna kadar yararlandığı haklardan çocuklarda yararlandırılmalı ve yeşil karttan kurtulmaları sağlanmalıdır.
 
Elektrik Enerjisi Ücret İndirimi
Elektrik Tarifeleri Yönetmeliği gereğince; muharip gazilerin ikamet ettikleri konutta tükettikleri elektrik enerjisine % 40 indirim uygulanır.
             Elektrik enerjisi ücret indiriminden yararlanmak isteyenler SGK Tanıtım Kartı ve ikametgâh belgesi ile birlikte bağlı oldukları Elektrik Dağıtım Müessesesine başvuruda bulunur.
 YORUM VE ÖNERİ:
İlgili ücret indiriminin en az % 40 oranında Doğalgaz alanında da sağlanması gerekmektedir. Buna ek olarak Kömür ile ısınan yerlerde yıllık en az 2 ton kömür yardımının devlet tarafından verilmesi sağlanmalıdır.
 
BUNLARIN YANINDA;
<!–[if !supportLists]–>1.       <!–[endif]–>Tüm muharip gazilere Türkiye Cumhuriyeti Devletince Madalya verilmesi sağlanmalıdır.
<!–[if !supportLists]–>2.       <!–[endif]–>Muharip Gazilerin Aldıkları maaşlar yönünde artırırım uygulanmalıdır.
<!–[if !supportLists]–>3.       <!–[endif]–>Muharip gazilere tütün ve alkol ürünlerinin satış bedellerinden pay verilmesi sağlanmalıdır. (Torba Yasada (Madde 4) Harp ve Vazife Malulleri İçin Düzenlemeye Gidilmekte Muharip Gaziler Unutulmaktadır)
<!–[if !supportLists]–>4.       <!–[endif]–>2985 sayılı kanun gereği TOKİ tarafından verilen faizsiz konut kredisinden muharip gazilerin de yararlanması sağlanmalıdır. (Torba Yasada (Madde 37) Harp ve Vazife Malulleri İçin Düzenlemeye Gidilmekte Muharip Gaziler Unutulmaktadır)
<!–[if !supportLists]–>5.       <!–[endif]–>Halen engeli bulunan Bakıma Muhtaç gazilere “Bakıma Muhtaçlık Yardımı’nın koşulsuz verilmesi ve verilen bu yardımın artırılması gerekmektedir. (Torba Yasada Harp ve Vazife Malulleri İçin Düzenlemeye Gidilmekte Muharip Gaziler Unutulmaktadır)
<!–[if !supportLists]–>6.       <!–[endif]–>Muharip Gazi Çocuklarına Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinden yararlanmasında özel kontenjan ayrılmalıdır. (Torba Yasada (Madde 83) Harp ve Vazife Malulleri İçin Düzenlemeye Gidilmekte Muharip Gaziler Unutulmaktadır)
<!–[if !supportLists]–>7.       <!–[endif]–>Devlet Parasız Yatılı Öğrencilik Sınavı Burslarından gazi çocukları direk yararlanmalıdır.
<!–[if !supportLists]–>8.       <!–[endif]–>Muharip Gazilerin birinci derece Devlet Memuru Yakınların Atanma Taleplerinde Kısıtlayıcı Hükümlere Bakılmaması (Eş, Çocuk, Anne, Baba Ve Kardeşler) sağlanmalıdır.
<!–[if !supportLists]–>9.       <!–[endif]–>Eşi ve çocukları Devlet Memuru olan Muharip Gazilerin birinci derece yakınlarına zorunlu çalışma muafiyeti ve yer değiştirme ayrıcalıklarının getirilmesi sağlanmalıdır.
<!–[if !supportLists]–>10.   <!–[endif]–>Muharip Gazilere Silah Bulundurma ve Taşıma Yetki Belgelerinde Vergi ve Harç Muafiyeti sağlanmalıdır.
<!–[if !supportLists]–>11.   <!–[endif]–>GSM Operatörleri tarafından sadece gazilere tanınan indirim hakları birinci derece yakınlarına da sağlanmalıdır.
<!–[if !supportLists]–>12.   <!–[endif]–>Tüm Hava Yolu şirketlerinde iç hat ve dış hat seferlerinde en az % 40 indirim uygulaması getirilmelidir.
<!–[if !supportLists]–>13.   <!–[endif]–>İş kurmak ve eğitim almak isteyen muharip gaziler Özel Destek Kredilerinden yararlandırılmalıdır.
<!–[if !supportLists]–>14.   <!–[endif]–>Şehit Ailelerine ve Gazilere (tek seferlik) araç alımlarında ÖTV istisnası getirilmelidir. 
 
Anayasanın 61. maddesinde “ Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.” hükmü bulunmaktadır. Bu madde kapsamında bulunan bireylerin korunması yönünde gerekli tedbirlerin alınması, yaşam seviyelerinin toplumda kendilerine yaraşır seviyeye çıkarılması sosyal Devletin temel görevlerinden biridir gerçeğinden hareketle Gazilerimizin bu ihtiyaçların karşılanması diliyoruz.
 
Yaşar GÜLTEN
Kıbrıs Gazisi Oğlu
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.