OYAK'A ÇİFTE DENETİM KISKACI
http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=29081192&
OYAK’a çifte denetim kıskacı
OYAK’la ilgili raporunu tamamlayan Meclis, çifte denetim istedi. Raporda, "Kurumun Sayıştay ve Maliye denetimine tabi olması, ihalelerin mercek altına alınması, usulsüzlük şüphelerinin incelenmesi gerekir" denildi
Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan OYAK alt komisyonu uzun süredir sürdürdüğü çalışmalarını tamamlayarak, raporunu hazırladı. Önümüzdeki günlerde komisyonda görüşülecek olan raporda, çarpıcı tespit ve öneriler yer aldı. Kurumun etkin bir denetimle karşı karşıya olmadığı dile getirilen raporda, OYAK’ın Sayıştay ve Maliye denetimine tabi olması istendi. Ayrıca ihalelerin mercek altına alınması, usulsüzlük şüphelerinin incelenmesi istendi. Raporda komisyon çalışmalarına katkı sunmak üzere teknik konularla ilgili bir inceleme heyetinin oluşturulduğu belirtildi. Bu incelemelerde ise OYAK’ın bir ‘kamu kurumu’ olduğunun tespit edildiği kaydedildi. 205 Sayılı Kanun’la kurulan kurumun etkin bir denetimle karşı karşıya olmadığı kaydedildi. Bu nedenle hem özel hem kamu denetimine tabi tutulması gerektiğine işaret edildi. Sayıştay ve Kamu İhale Kurumu’nun ihaleli işlerde denetim yapması da talep edildi.
İHALELER İNCELENECEK ORGENERAL VE KORGENERALE YÜKSEK İKRAMİYE 50 BİN LİRAYA ALDILAR 3 MİLYAR DOLARA SATTILAR
Kurumun iştiraki OYAK İnşaat’ın SSK’dan aldığı inşaat ve yapım ihalelerinde usulsüzlük bulunup bulunmadığı konusunda inceleme yapılması önerildi. Ayrıca, kurumun faaliyetlerinin vergilendirilmesi konusunun yasal düzenlemeyle açıklığa kavuşturulması istendi. Komisyon, Maliye Bakanlığı’nın vergi denetimlerini yasayı beklemeden OYAK ve iştirakleri açısından değerlendirmesini önerdi. Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın, taşınmazların satışı, rayiç bedel gibi konularda geçmişe dönük inceleme yapmasını da istedi.
EMEKLİ İSTİHDAMI YASAL DEĞİL
Komisyon, 40 subay, 28 astsubay, 3 erbaş uzman ve 4 sivil memur olmak üzere 75 kişiden oluşan Temsilciler Kurulu’nda astsubayların yeterince temsil edilmediği sonucuna vardı. OYAK’ın iştiraklerinde emekli TSK personeli istihdamının da yasal olmadığı dile getirildi. Araştırmada OYAK benzeri kurumun sadece Yunanistan’da olduğu, Avusturya ve Kanada’da ise benzer tamamlayıcı emeklilik fonları bulunduğu belirtildi.
Komisyon raporunda OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy’un verdiği bilgiler de yer aldı. Buna göre bir orgeneral emekli olduğunda kurumdan 650 bin lira alırken korgenerale 450 bin lira emekli ikramiyesi ödeniyor. Bir korgeneralin orgeneralliğe terfi ettikten bir ay sonra emekliliğe ayrılması durumunda, 450 bin liraya ek olarak yalnızca bir aylık fark alabiliyor.
Raporda, Sümerbank’la ilgili de bilgiler yer aldı. Ulusoy, o dönemde kimsenin Sümerbank’ı almaya yanaşmadığını belirtti. Sümerbank’ın OYAK’a bedelsiz olarak verilmesi talebini kabul etmediklerini, 50 bin liraya aldıklarını anlatan Ulusoy, 5 yıl sonra da Sümerbank’ın OYAK Bank adıyla ING Bank’a 3 milyar dolara satıldığı bilgisini verdi.