Dolar 32,3289
Euro 35,0655
Altın 2.299,69
BİST 9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C

TSK ve MİT’İN TARIM POLİTİKASI VARMI?

TSK ve MİT’İN TARIM POLİTİKASI VARMI?
19/12/2014 5:05 PM
2.201
A+
A-

http://www.milatgazetesi.com/TSK-ve-MITIN–TARIM-POLITIKASI-VARMI/64603#.VJQukMAiACA

Hüsamettin Aslan 

TSK ve MİT’İN TARIM POLİTİKASI VARMI?
 
 

Türkiye gündemi paralel yapıyla meşgulken, Dünya gündeminde Rusya yaptırımları konuşuluyor. Uluslararası ilişkiler gündemi ise, başka bir konuyla meşgul. Tarım, yani gıda sektörüyle şekillenmeye başladı. Yazının başlığını ülke güvenliğimizden sorumlu, iki kuruma atıf yaparken, haksızlık yapmak için değil. TSK ve MİT’in, bu konuyu Tarım Bakanlığı’na bırakmayacak kadar bu meseleye önem vermesi için yazıyorum. Aynı zamanda Tarım Bakanlığı’nın tarım ülkesi olan Türkiye’nin,  olmayan tarım politikalarına ve stratejik hedeflerine eleştiri. 

Türkiye’de Tarım Politikası ne yazık ki baştan salma veya tesadüfü işliyor. Nitelikli bir politikamız yok. Bolu-Kocaeli hattı, Ege Bölgesi’nin bir kısmı, İç Anadolu’da buğday, Karadeniz fındık ve çay, Akdeniz’de turunçgil, meyve ve şimdi seracılık…. Biz bunları ders kitaplarından hatırlıyoruz. İşte Tarım Bakanlığımızın stratejisi de bu!!!  Ak Parti hükümetlerini başarılı bulan biri olarak tarım politikasında aynı şeyleri söylemem mümkün değil. Mutlaka iyiye doğru gidiş söz konusu, lakin birçok alanda yaşanan sıçrama veya hızlı değişim tarım stratejilerine/politikalarına yansımadı. Bu aynı zamanda her şeyin “Erdoğan’’dan beklenildiğinin de bir göstergesi.Tarım politikaları ve stratejileri, Tarım Bakanlığına bırakılacak bir konu değil. Hele de Tayyip Bey ve Ahmet Hoca’nın ilgisini beklersek, ciddi tembellik edilir. Malumunuz yeterince mesele varken… 

Tarım, denilince 21.yy’da sadece akla buğday üretimi ve hayvancılık gelmiyor. Bakın size Tarım strateji uygulamasına bir örnek vermek istiyorum. 2013 Aralık ayı gibi Brezilya Parlamentosu’nda Terminatör Tohum olarak adlandırılan bir yasa, toprak sahipleri ( ülkedeki en büyük baskı grubu ) tarafından geçirilmeye çalışıldı. Terminatör tohumların şöyle bir özeliği var. Ekildiği toprakta bir kere ürün veriyor. Bir dahakine tekrar tohum satın almak zorunda kalıyorsunuz.(Bağımlı hale geliyorsunuz, İsrail’in bir dönem Türk topraklarına sattığı tohumlar gibi ) ABD ile dirsek temasındaki Brezilya sermayesinin amacı ise, genetiğiyle oynatılmış olan bu tohumlar sayesinde Dünya Kağıt Piyasasını kontrol etmek (Okaliptüs ağaçlarından ötürü)  ve Zirai ilaç firmaları (Dünya Piyasasının % 70’i Syngenta, Bayer, BASF, Dow, Monsanto ve DuPont  firmaların elinde ) ile rekabet etmek. ABD,  Brezilya ve Rusya gibi tarım ülkesi ekonomilerini tehdit etmekte 

Bakınız sadece bir ağaç tipiyle, Dünya kâğıt pazarını kontrol ediyorsunuz. Çin, Ukrayna’da AB destekli darbe olmasından kısa süre önce bazılarına göre Avusturya, bazılarına göre Belçika büyüklüğünde toprak kiraladı. Bunun dışında sadece toprak değil. 21. yy’ın Petrolü, tatlı su kaynakları gözüküyor. Malumunuz sadece İstanbul’da bir yıl kuraklık yaşandı, belediyenin hazırlıkları olsa da el-ayak birbirine dolaştı. 

TSK ve MİT hızlı kararlar alacak ve uygulayacak besin/gıda stratejileri geliştirmelidir. Gerekirse verimli alanlar için şehirler taşınmalı, yeni kanunlar çıkartılarak yeni alanlar istimlâk edilmeli. Ne önemi var, diyemeyiz…

TSK ve MİT domates yetiştirsin

Bugün Rusya’nın durumu ortada. Tek derdi. Tarımsal ihtiyaçlarını karşılayacak bir ülke bulmak. TSK ve MİT’in, Siber Teknolojisi ve Uzay çalışmalarıyla ilgili yeni birim/komutanlıkların kurulması geç kalınmış bir adım olsa da, gayretli çalışmalar olması itibariyle mühim bir girişim. Ancak, Tarım / Gıda / Besin adını nasıl koyarsak koyalım, yeni bir strateji belirlemenin yanında aktif rol alabileceğimiz yeni hedefler koymalıyız. 

Mesela TSK, MİT, İTO, TOBB, MÜSİAD… Afrika’da, Asya’da, Latin Amerika’da stratejik bir ürün yetiştirse komik bir iş yapmaz diye düşüyorum. Bugün ABD, ÇİN bu işlere kafa yorarken ve yabancı ülkelerde ihtilâl yapmayı göze alıyorsa, büyük devlet bakiyesi olan Türkiye ve stratejik iki kurumunda böyle kararlar alması / uygulaması gerekli.Düşünsenize Türkiye’nin Orta Asya’da Malatya büyüklüğünde tarım arazisi olduğunu, Afrika’nın bilmem neresinde X bir ürünü yetiştiren tarlaların olduğunu… Çok hayalperest ve komik gelse de Çin ve ABD bu hayali pratiğe dönüştürüyor. 

Takip eden okurlarım bilir. Bir süredir, akademik araştırmalarım için Brezilya’da yaşıyorum Bu ülkede tarım ticareti yapan birçok ülke var. Maalesef Türklerin esamesi bile okunmuyor. Sakın “Biz bir tarım ülkesiyiz’’ demeyin, artık değiliz çünkü. 

Umarım sesimizi duyan vardır. Osmanlı, AR-GE çalışmalarına önem verseydi. Ortadoğu bölündüğünde en azından neyin nerede olduğunu bilir. İngilizlerin Ortadoğu faaliyetlerini 100 yıl sonra anlamaz ‘aaa bunlar Petrol yüzünden yapmış’  demezdik. Türk subayı/istihbaratçısı silah kullanmak, savaş stratejisi belirlemenin dışında, yeni bir konjonktürü artık kavramalı ve kendisini (strateji) geliştirmelidir. Mesela TSK ve MİT, bölücü terör örgütü listesi hazırlarken GDO’lu ürünleri kamuoyuna açıklasa komik duruma düşmez. 

TSK ve MİT, tarım politikalarını kaderine terk etmemeli(dir), zira ulusal güvenliği ilgilendirecek bir konu. Osmanlı Eflak ve Boğdan’ı kaybettikten sonra çözülmeye başladı. ( Eflak ve Boğdan Osmanlı Ordusu’nun besin ambarıydı ) 

Orta başlıkta da görüldüğü üzere, subaylarımız ve istihbaratçılarımız bu işlere kafa yormasını istemek, algı seçiciliğinden ötürü alaycı gelebilmekte. Ancak mesele bu konunun ehemmiyetine verilen önemine bir bakıştı. Türkiye’nin, büyük hedeflere ulaşmasını isteyen, dünya gündemini takip eden bir uluslararası ilişkiler uzmanı ve gazeteci olarak tarım politikaları/ stratejisine farkındalık göstermek için ara ara gündeme getirmeye çalışacağım. Tabii bu  konuda ders çıkarması gereken Tarım Bakanlığı vizyon, strateji, eylem planı… gibi kelimelerle uğraşsın dursun…..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.