Dolar 33,9572
Euro 37,7178
Altın 2.813,15
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 23°C
Per 22°C

TSK'DA YENİ TARTIŞMA

TSK'DA YENİ TARTIŞMA
18/04/2014 9:17 AM
20.392
A+
A-

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26231714.asp

TSK’da yeni tartışma

TSK’da yeni tartışma

Çeşitli sebeplerle TSK’dan atılan askerler, haklarının iadesi için harekete geçti. Haksız yere atıldıklarını öne süren eski askerler, Milli Savunma Bakanlığı ile de görüştü. 

DARBE dönemlerinde ordudan atılan askerlere hükümet, “emeklilik hakkı” getirmişti.  Kararname ile TSK’dan ihraç edilen subay ve astsubaylar da hak arayışına girdi. Dernek çatısı altında birleşerek Milli Savunma Bakanlığı ile görüşen bu eski askerler, “Aranızda yüz kızartıcı suçlardan atılanlar da var. Sizi nasıl ayıklayacağız. Genelkurmay’dan görüş almamız gerekiyor” yanıtı aldı.

Hükümet, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 dönemlerinde irtica gibi nedenlerle ordudan atılanlara 2011’de emeklilik ve memuriyet hakkı tanıdı. Bu hakkın tanınmasından sonra disiplinsizlik, aşırı borçlanma gibi nedenlerle TSK ile ilişkisi kesilen yaklaşık 3 bin asker de geri dönüş için harekete geçti.

“Re’sen Emekliler Derneği” çatısı altında birleşen askerlerin Milli Savunma Bakanlığı başta olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundukları öğrenildi.

Dernek Başkanı Servet Kahramaner, yetkililerin kendilerine “askeri yargıya gidin” tavsiyesi verdiğini belirterek şunları söyledi:

HAKEDEN AYRILSIN
“Darbe dönemlerinde YAŞ kararıyla atılanlara emeklilik ve memurluk hakkı verildi. Onlar da disiplinsizlik gerekçesiyle ayrıldı, bizler de bu şekilde ayrıldık. ‘Hakkınızı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde arayın’ diyorlar. Ancak bu yargının geri dönüş veya emeklilik gibi kararlar vermesi mümkün değil. Subay, astsubay, uzman erbaş ve askeri öğrenci olmak üzere binlerce mağdur var. TSK sicil amirine yetkiler veriyor. ‘Disiplinsizlik, aşırı borçlanma, dolandırıcılık’ atılma nedeni olarak düzenlenmiş. İşte Sicil amerine verilen bu yetkilerden dolayı askerler mahkeme yüzü görmeden, neye dayandığı belli olmayan suçlamalarla ordudan atılabiliyor. Örneğin birisi kızının kanser ilacını devlet karşılamadığı için kredi çekiyor, bir askeri de kefil gösteriyor. Kefil olan arkadaşa bu nedenle icra gelince TSK ile ilişiği kesiliyor. Burada hırsızlık, dolandırıcılık yok. Üstelik bu insanlar mahkeme önüne bile çıkarılmıyor. Sicil amirinin kanaati ve komutanların onayı yetiyor. Biz bunu yıllardır anlatamadık. Milli Savunma Bakanı, Adalet Bakanı ve Çalışma Bakanıyla çok defa görüştük. Haksız olarak ordudan atılan mağdurlar var. İstediğimiz dosyalarımızı tekrar ele alarak  haklıyı haksızı ayırmaları.

BALYOZ ÖRNEĞİ
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile yaptığımız görüşmede bize verilen yanıt ‘aranızda yüz kızartıcı suçlardan atılanlar var sizi nasıl ayıklayacağız. Genelkurmay’dan görüş almamız gerekir’ oldu. Oysa hepimizin dosyaları ellerinin altında. Dosyaları inceleyip karar verebilirler. Sivil mahkemede yargılanmaya da razıyız. Aramızda haksız suçlamalar yüzünden atılarak şu anda açlık sınırında yaşayanlar var. Haklarında kesinleşmiş yargı kararı olan generaller ve subaylarla ilgili haklarını kaybetmemeleri için düzenlemeler yapılırken en azından bizim aramızda haksız yere atılanları da görmelerini istiyoruz.”

BİN 518 ASKER YARARLANDI
2011’de Ak Parti hükümetinin yaptığı çalışmayla 12 Mart 1971 tarihinden sonra YAŞ kararları ile TSK’dan ilişiği kesilenlere özlük haklarının geri verilmesini öngören 6191 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Bin 518 eski askerin başvurusu kabul edildi. Emeklilik için henüz yaş haddini doldurmayan 629’u kamu kurum ve kuruluşlarının araştırmacı kadrolarına atandı. Geri kalanlarına da emeklilik hakkı verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.