Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 21°C

ZORLA HİZMET

ZORLA HİZMET
29/05/2012 5:36 PM
20.466
A+
A-

29.05.2012

ORDUNUN BEL KEMİĞİ ASTSUBAYLAR-17

ZORLA HİZMET

Subay ve astsubaylar, 15 yıl mecburi hizmete tabi tutuluyor… Görevliler ‘Bu iş bana göre değil1 diyemiyor. Firar edenlerin ise hayatı kararıyor
TSK’da 28 yıl teknisyen olarak kademe komutanı olarak görev yapan ve Ordonat Kıdemli Başçavuş olarak emekli olan Mehmet Emin Atılgan, astsubayların mecburi • f   hizmeti ile ilgili | W   sorunlarını TAKVİM’e anlattı:
■ TSK Personel %    Kanunu’nda, "Subay ve astsubaylar, atandıkları tarihten itibaren fiilen 15 yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler" hükmüne haizdir. Peki görevin koşullarını beğenmeyenlerin 15 yıl mecburi hizmete tabi tutulması, insani değerler açısından normal karşılanabilir mi?

YASAYA AYKIRI

■ Avrupa İnsan Haklan Evrensel Beyannamesi’nin 23 Maddesi 1. fıkrasında yer alan "Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, adaletli ve elverişli koşullarda bulunma ve issizliğe karşı korunma hakkı vardır" hükmünü içermektedir. Yine T.C. Anayasası’nın "Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti" başlıklı 48. maddesindeki "Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir" hükümlerine rağmen, astsubayların 15 yıllık mecburi hizmet nedeniyle ordudan ayrılmaları mümkün değildir.

FİRAR SORUNU

■ Ordudan ayrılmak için tek çıkar yol firar etmektir.
Firar askeri ceza kanunu gereğince suçtur, ayrıca toplumun değer yargılarına göre de tasvip edilmeyen bir davranıştır.
■ Görevden ayrılanlar "firar suçunu" işledikleri zaman, askeri savcılıklar tarafından derhal soruşturma açılır, şahsın her görüldüğü yerde yakalanması için karar çıkarılır. Tabii bu durumda firar eden için çok zor bir yaşam başlamış olacaktır. Bu kişi düzenli ve sigortaya tabii bir işte asla çalışamaz. Kendine ait bir işyeri açamaz.
■ Firar eden kişi eğer yakalanır veya kendiliğinden ı teslim olursa, derhal göreve iade edilmekte, hüküm tesis edilinceye kadar da zorla çalıştırılmaktadır.

HAPİS YOLU

■ Ordu ile ilişiği ‘ kesilenler için tecil edilmeyen hapis cezaları mutlaka olmaktadır. Böylece Anayasa ve Uluslararası sözleşmelere aykırı mecburi hizmet, kişilerin hayatını karartmaktadır. 15 yıl mecburi hizmet, Avrupa İnsan Hakları Kanunları’na ve Anayasamız’a aykırı bir uygulama olarak düşünülebilir.

Astsubaylardan mesajınız var

■ MESLEĞİMİZ çok zor ve riskli. Ancak, her şeyin bir karşılığı var. Bizler mesleğimizin ağır şartlarından değil bunların karşılığını alamadığımızdan şikayet ediyoruz.
■ ASTSUBAYLAR olarak, lüks devlet dairelerinden çıkmayan düz memurlar kadar bile gelirimiz yok. Bizler kimseden ayrıcalık beklemiyoruz. Sadece normal memura, kamu işçisine verilen hakları istiyoruz.
■ GENELKURMAY bizleri oyalıyor, kandırıyor. Normal memurun 70-80 sene önce hiç uğraşmadan kendiliğinden aldığı hakları, bizlere 80 sene sonra ekstra büyük bir hakmış gibi veriyor, basına pompalıyor, bizleri oyalıyor maalesef.
■ MADDİ durumumuz, bırakın subayları, memurlardan bile geride kaldı. Biz tam 15 yıldır beş kuruş ek zam almadık.

BİTTİ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.