Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 28°C
Çar 24°C

GAZİLER ANILARIYLA YAŞIYOR

GAZİLER ANILARIYLA YAŞIYOR
18/11/2013 1:37 PM
20.183
A+
A-

http://tbmm.ajanspress.com.tr/customer/basic/press/Displayer.aspx?id=33688660&

Gaziler anılarıyla yaşıyor

Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gaziler, savaş anılarını ilk günkü gibi canlı tutarak yaşama bağlanıyor. Ülkenin her bölgesinden gelerek vatan savunması için Kıbns’a giden gaziler, aradan geçen 40 yıla rağmen yaşadıklannı gururla anlatıyor. Savaşta yaralanan gaziler ise yaşamlarını geçmişin şanlı izleriyle sürdürüyor. O günleri düşünen gaziler, şehit olan silah arkadaşlan ve Kıbnsİı Türkler için hüzünleniyor. Kahramanmaraşlı gazi Tayfun Özbey, yaptığı açıklamada, Kıbns Banş Harekatı’nda topçu çavuş olarak görev aldığını belirtti. Savaşta birçok zorlukla karşılaştıklannı dile getiren Özbey, şunlan kaydetti: "Kıbns’a gülerek, sevinerek gittik. Orada verilen tüm görevleri gayretle yaparak savaşı kazandık. Bir gece seyir halindeyken top çeken askeri aracımız devrildi. Allah’a şükür o kazayı küçük sıyrıklarla atlattık. Cenabıhak’ın ‘takdiri ilahisi’ diye düşünüyorum ve o aru hiç unutamam" dedi.

ÇOCUKLUK ARKADAŞI YARDIM ETTİ

Banş harekatına asteğmen olarak katılan Nizamettin Ertuğrul ise havan topu şarapnelinden yaralandığında revirdeki ilk müdahaleyi çocukluk arkadaşlannın yaptığını söyledi. Osmaniye’deki 3. Topçu Taburu’nda görevliyken çıkartma gemisiyle Kıbns’a gittiklerini anlatan Ertuğrul, "Kara harekatı sırasında yoğun bir havan topu yağmuru vardı. Birkaç kez yer değişikliği yaptık. Daha önce havan topu mermisi düşen yerlere ikince kez* düşmeyeceğini varsayarak geri tepmesi olmayan topla bir hedefe atış yapmaya hazırladığımız sırada arkamızda patlama oldu. Havan topunun şarapneliyle yaralandım. Sonra şoförüm ve bir er beni cipe bindirdi. Bölgede revirin yerini de bilmiyorduk. Ambulanstan takip ederek reviri bulduk. Revirde iki kişi bana müdahale etti. Bunlardan biri çocukluk arkadaşımdı, bunu hiç unutamam." Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erdem ise Kıbns’a, Türk vatandaşlannı Rumlann eziyetinde kurtarmak ve banş içerisinde yaşamalannı sağlamak için gittiklerini söyledi. O tarihte Kahramanmaraş’ta asker olduğunu dile getiren Erdem, "İlk çıkarma Gime’ye olacaktı ancak bu gerçekleşmedi. Çünkü Rumlar Beşparmak Dağı’na mevzilenmişti. Harekat halinde sürekli ateş altındaydık. Ancak komando birlikleri dağın arka kısmındaki Rumlan püskürtmesiyle karaya ayak bastık. Burada Rumlarla çatışmamız oldu. Tabi bazı olaylar tam anlatılmıyor. Yaşamak lazım" dedi.

"ASKERLER HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLADI"

İkinci harekatın 14 Ağustos’da başladığını, Rumlann ise 3 köyü bastığını aktaran Erdem, şöyle konuştu: "Köydeki gençleri esir alıp Limasol’daki esir kampına götürüyorlardı. Orada bulunan yaşlı, kadın ve. çocuklan yani götüremediklerin insanlan köy yakınında bulunan sazlık bir bölgede tamamını kurşuna dizmişlerdi. Ölüp ölmediklerine bakmadan üzerine gaz döküp yakmışlar. Gece onlar katliamı yapmış, sabah biz o köye gittik. Köy yakınında bulunan sazlıkta kan izlerine rastladık. Orada birşeyler olduğunu anladık. Hemen ellerimizle toprağı kazmaya başladık. Kazı esnasında bir anne ile çocuğunun cesetlerini birbirine sanlı vaziyette çıkardık. ‘Asker ağlamaz’ derler ama bu olay karşısında orada bulunan bütün askerler hüngür hüngür ağladı." Rumlann acımasızca kadın, erkek, yaşlı ve çocuk demeden katliam yaptığını ifade eden Erdem, Magosa’daki bir ilkokuldaki öğretmen ve öğrencilerin kurşunladığını anlattı.

DENİZ KANA RULANDI

Şanlıurfalı gazi Ömer Çalışkan da çatışma esnasında teslim aldıklan radar mevzisinde üç gün aç kaldığını söyledi. O dönemde Sarıkamış’ta askerlik yaptığını ve 2 arkadaşıyla adaya yapılacak olan banş harekatına gönüllü katıldıklannı aktaran Çalışkan, Mersin’den gemilerle Kıbns’a gittiklerini söyledi. Gime’ye geçtiklerinde düşmanlann önceden yer altında mevzi kazdıklarını ve gemilerin geçtiği sırada ateş etmeye başladıklannı dile getiren Çalışkan, "Kurşun yağmuru başlayınca denize atladık bir baktım ki suyun içi kana bulandı. Birçok arkadaşımız orada şehit oldu. Sarıkamış’tan birlikte gittiğimiz arkadaşlanmda orada şehit düştü. Biz o zorluklarla çıkarma yaptık ve Gime’yi aldık. Daha sonra ateşkes emri geldi. Eğer ateşkes olmasaydı adanın tamamını alırdık" diye konuştu. Kıbns’ta 7 ay boyunca büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Çalışkan, şunlan kaydetti: "Rumlann çocuk, bebek demeden yaptıklan katliama şahit olduk, ikinci harekatta Türklerin yaşadığı bir köye gittik. Biz oraya varana kadar o köyde sağ kalanlar dağlara kaçmıştı. Tabi bunlar Türk bayrağını görünce dağdan inmeye başladılar. Bize sanldılar, sanki dünyaya yeniden gelmişlerdi. Orada bir kadın, komutana ‘askerler beni evime kadar götürsün”dedi. Bunun üzerine biz o kadını evine götürdüğümüzde gördük ki evde eşini ve tüm çocuklannı katletmişler. Hatta bir defasında Rumlar’ın terk ettiği bir eve girdik orada kundakta boğulmak üzere olan bir bebek buldum onu çıkanp arkadaşlara teslim ettim." (AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.