Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 21°C

HABERTÜRK ASKERİ LİSELERDE – 1: İŞTE YARININ KOMUTANLARI

HABERTÜRK ASKERİ LİSELERDE  – 1: İŞTE YARININ KOMUTANLARI
26/02/2015 2:42 PM
20.593
A+
A-

HABERTÜRK

http://mas.tbmm.gov.tr/Viewer/View/2777022#

Murat GÜRGEN ‘ mgurgen@htgazete.com.tr

YAZI DİZİSİ – 1

İŞTE YARININ KOMUTANLARI

Askeri liseler, kapılannı Habertürk’e açtı, Emirhan, Kağan, Mert, Berk… Yaşları 14-18 arasında. Neden bu mesleği seçtiklerini anlattılar.

2050’li yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesini oluşturacak komutanların yetiştirileceği 2015-2016 eğitim dönemi için öğrenci alımı başvuruları başlarken, askeri liseler kapılarını yalnızca HABERTÜRK’e açtı. Askeri liselerin en büyük avantajı üst düzey eğitim imkânı sunması. Yatılı olması ve öğrencilerin tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması da bu okulları özellikle dar ve orta gelirli aileler için ‘cazibe’ merkezine dönüştürüyor

ASKERİ liseler, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ilk adımın atıldığı eğitim yuvaları. Bugün henüz 14 ile 18 yaş aralığında olan geleceğin komutanları, askeri liselerin koridorlarında çocukluktan gençlik çağlarına geçişin heyecanını yaşarken, Genelkurmay Başkanlığı bir sonraki eğitim döneminin öğrencilerini seçmek için kolları sıvadı. İstanbul’da Kuleli ve İzmir’de Maltepe Askeri Lisesi Kara Harp Okulu için, Heybeliada’daki Deniz Askeri Lisesi Deniz Harp Okulu için ve Bursa’daki Işıklar Hava Askeri Lisesi de Hava Harp Okulu için öğrenci yetiştiriyor. Hem askeri liseler hem de astsubay meslek yüksekokulları için başvurular 19 Şubat’ta başladı ve 5 Mart’a kadar devam edecek. Sınavı ÖSYM yapacak. Baraj puanını geçenler, bir dizi teste tabi tutulacak.

‘ASKER’ DEĞİL, ÖĞRENCİ

Askeri liseler aslında ‘asker’ yetiştirmiyor, Harp Okulları’na öğrenci yetiştiriyor. Çünkü eğitim müfredatı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Anadolu liseleriyle aynı. Öğrencilere çok iyi derecede İngilizce’ye ek olarak, en az bir lisan daha öğretiliyor. Klasik lise müfredatından farkı, ‘Diksiyon ve Hitabet’ gibi haftada 2 saatlik seçmeli dersler ile 10. sınıfta haftada 1 saat verilen ‘Temel Askeri Bilgiler’ dersi. Öğrencilerin müzik, tiyatro, resim gibi sanat alanlarındaki gelişimi de dikkat çekici.

WESTPOINT YOLUNDA

Öğrencilerin önünde, subaylık eğitimini ABD’nin dünyaca ünlü okullarında alma imkânı da var. Kuleli ve Maltepe Askeri Lisesi’nde eğitim gören öğrenciler arasında yapılan seçmelerde, Westpoint Kara Harp Okulu için 6 aday öğrenci belirlendi. ABD’li yetkililer Ankara’ya gelerek bir seçme daha yapacak ve 1 öğrenci Westpoint’te öğrenim görmeye hak kazanacak. Heybeliada Deniz Askeri Lisesi ile Işıklar Hava Askeri Lisesi’nden de birer öğrenci ABD’de Deniz ve hava harp okullarının öğrencisi olacak.

ÜST DÜZEY EĞİTİM

Askeri liselerin en önemli avantajı, zengin kütüphaneleri, spor salonları ve laboratuvarlarıyla, Türkiye’nin üst düzey okullarının seviyesinde eğitim imkânı sunması. Yatılı olması ve öğrencilerin giyimlerinden barınmalarına kadar her türlü ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması özellikle dar ve orta gelirli aileler için bu okulları ‘cazibe’ merkezlerine dönüştürüyor.

NEDEN ASKERİ LİSELERİ TERCİH ETTİLER?

KAĞAN TEKİN İÇÖZ (ANKARA): Askerlik çocukluk hayalimdi. Harp Okulu’nda okuyup piyade subayı olmak, Türkiye’yi yurtdışında temsil etmek istiyorum. Çince öğrendim, şimdi de İspanyolca öğreniyorum.

MERT YAKUT (KAYSERİ): Babam askerliğini Genelkurmay Karargâh ı’nda yapmış. Hep anılarını anlatırdı, ben de severek dinlerdim. Küçükken benim de bir gün ‘komutan’ olmamı isterdi. Ailem de ben de bu üniformayı giymemden gurur duyuyoruz.

BERK AKGÜL (TOKAT): İlkokulumuza askeri liselerle ilgili broşür asılmıştı. Resimlerde selam veren askerleri görünce heyecanlandım, "Ben de ileride asker olmalıyım" diye düşündüm. Bize, özel okullarda bulamayacağımız imkânlar sunuluyor.

Bir eli selamda, diğerinde Tarık Buğra

4 yıllık eğitim verilen askeri liselerin en küçük öğrencilerinden biri 2000 yılı doğumlu Emirhan Yılmaz. Askeri üniformayı henüz birkaç ay önce giyen Emirhan’a, Kuleli Askeri Lisesi’nin bahçesinde dolaşırken şans eseri rastladık. Sağ eliyle ‘sert’ bir selam çakarken, sol elinde Tarık Buğra’nın kitabını taşıyan sarışın mavi gözlü Emirhan’ı üniforma ciddiyeti içinde görüp de durdurmamak, aklından geçenleri öğrenmemek mümkün değildi. Onu bir an olsun asker ciddiyetinden sıyırıp gülümsetebilmemiz için "Büyüyünce Genelkurmay Başkanı mı olacaksın?" diye sormamız gerekti. Gururlu bir duruşla "Elbette isterim" diyen Emirhan, niçin asker olmak istediğini şöyle özetledi: "Orduluyum. Dayım uzman çavuş. Bu mesleği dayımdan görüp sevdim. Tek hedefim ülkeme en iyi şekilde hizmet edebilmek."

YARIN: SÜVARİLERİN ARDINDAN ÖĞRENCİLERİ AĞIRLAYAN KIŞLA, KULELİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.