Dolar 32,3425
Euro 35,1086
Altın 2.309,83
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C

ŞEHİDE AĞLAMAYIN! İNTİHARA AĞLAYIN!

ŞEHİDE AĞLAMAYIN! İNTİHARA AĞLAYIN!
05/12/2012 3:29 PM
20.387
A+
A-

http://www.medyatakip.com/medya_sistem/yb_kupurgoster.php?gno=201212472538&ky

Şehide ağlamayın! İntihara ağlayın!

Birisi ya da birileri “bir ülkenin ordusu üzerine o ülkenin halkını şüpheye düşürmek için 40 yıl uğraşsa ancak bu kadar etkili bir sonuç” bulabilirdi.

Ağıt yakan haberdi.

Son 10 yılda:

934 intihar.

818 şehit.

Bu haberi topluma TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Orduda intihar olayları sayısı şehit sayısını geçmiş durumda. Bu rakamlar kabul edilemez” diyerek duyurdu.

Gerçekten kabul edilemez. 

Bu haber şunu söylüyor:

Şehide ağlamayın.

İntihara ağlayın. 

Şehitten çok intihar var.

Buna arkanı dönemezsin.

Görmemezlikten gelemezsin.

Umursamazlık edemezsin.

Gerçekten bu tablonun derininde ne varsa; bütün çıplaklığıyla ortaya dökülmelidir.

İntihar uç bir ruh hali.

Canhıraş başkaldırı.

Kendini öldürerek protesto.

Bu konuda yapılmış araştırmalar (başta ünlü toplum bilimci Emile Durkheim) intiharı, toplumsal etkilere bağlı eylem olarak tarif ve tasnif ediyor.

Bir toplulukta 1 kişi intihar etmişse 10 kişi de intiharı düşünüyor diye kabul edilir. 100 kişi intihar etmişse 1000 kişi canına kıymayı aklından geçiriyor diye varsayılır. 

Bu yüzden; “son 10 yılda orduda intihar eden er ve erbaşların sayısını şehit olanlarla kıyaslayarak” sunan Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun bize“fotoğrafın bütününü anlayabileceğimiz” diğer bilgileri de sergilemesi gerekirdi.

Son 10 yılda: 934 intihar.

Önceki 10 yılda kaç intihar?

Daha önceki 10 yılda kaç?

Artıyor mu, azalıyor mu?

Asker intiharları 934.

Peki sivil intiharlar kaç?

15 ile 24 arası (askeri okullar da gözetilerek) yaşlarda intiharlar orduda mı çok, sivillerde mi? Diğer ordularla mukayese nedir? Bizim ordunun er ve erbaş sayısına yakın ordularda intihar sayısı, TSK’nın çok mu gerisinde seyrediyor?

Arada uçurum mu var?

Dünya genelinde ordular savaşırken mi daha çok er ve erbaş intiharı oluyor ya da barış dönemlerinde kışlaya çekilmiş ordularda intihar sayısı azalıyor mu? 

İntihar edenlerin ortak özelliği nedir? Sözgelimi daha çok psikolojik ve psikiyatrik bozukluğu olan er ve erbaşlar mı intihar eğilimi gösterdiler?

İntihar şekilleri nedir?

Benzerlikler var mı?

Er ve erbaşlara kötü muameleden dolayı ceza alan komutan (rutbeli) sayısında son 10 yılda artış var mı?

Onlarca soru akla gelebilir.

Bütün dikkatler şu soruya gelip düğümleniyor: Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün  “Türk ordusunda kötü komutanlık olduğu yönünde” bir fikri oluştuysa; dayanakları nedir? Bütün sorulara cevap bulmadan; intihar sayısı şehit sayısını geçti çünkü orduda çok kötü komutanlık var diye ima etmek haksızlık olur.

Nara atan haberdi.

Son 10 yılda:

934 intihar.

818 şehit.

Ülkenin bütün psikologları, psikiyatrları, eğitimcileri, bilim insanlarını harekete geçirecek kadar önemli haber. Umursamazlık edemeyiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.