Dolar 32,4615
Euro 34,7745
Altın 2.420,41
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 12°C
Paz 16°C

TSK'NIN EĞİTİM MODELİ SORGULANMALI

TSK'NIN EĞİTİM MODELİ SORGULANMALI
12/10/2012 2:52 PM
20.453
A+
A-

YENİ ASYA

http://www.medyatakip.com/medya_sistem/yb_kupurgoster.php?gno=201210873755

BİR DAHA DARBE OLMAMASI İÇİN TSK′NIN EĞİTİM MODELİ SORGULANMALI

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonunda konuşan gazeteci Rıdvan Akar, darbelerin tekrar yaşanmaması için TSK′nın eğitim modelinin de sorgulanması gerektiğini belirterek, kendisini devletin sahibi gören bir eğitim modeli içinde yetişen askerde darbecilik duygu ve düşüncesi oluştuğunu vurguladı.

 

HASAN CEMAL: SORUN ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL Asker sorununun tam olarak çözülemediğini belirten Hasan Cemal de, yapılması gereken anayasal ve yasal düzenlemelerin yanında, asker ve sivilde zihinsel bir dönüşümün yaşanması gerektiğini ifade ederek, “Askerî ve sivil okullarda ders kitapları demokrasi kültürüne uygun şekilde yeniden yazılmalı” dedi.
 
TOBB eski başkanı: Askerden korkmuştuk
 
TOBB eski Başkanı Fuat Miras, “Cuma gününe kadar istifa gelmezse, pazar günü asker zili çalacak’’ yönünde sözler sarf edildiğini anlatarak,’’Askerin, Sincan’da yürümesi üzerine korktuk. Asker ihtilal yapacak, millet perişan olacak diye korktuk’’ dedi. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, TÜSİAD eski Başkanı Muharrem Kayhan ile TOBB eski Başkanı Fuat Miras’ı dinledi. Miras TOBB’un 28 Şubat’ta, hiçbir zaman ihtilale ‘’evet’’ demediğini, aksine karşı geldiğini ve bunu da kamuoyuyla paylaştığını vurguladı. 28 Şubat sürecinde, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ile Tansu Çiller arasında ‘’koltuk kavgası’’ yaşandığını öne süren Miras, buna karşın askerin hükümete baskı yapmaya başladığını dile getirdi. Miras, ‘’Bunun üzerine, TOBB olarak, buna (ihtilale) karşı çıktık. 5 sivil toplum örgütüyle bir araya geldik ve ihtilale karşı olduğumuzu, sorunun TBMM’de çözülmesi gerektiğini açıkladık. Biz halkımıza destek verdik. ‘Böyle bir şeyin içine girmeyin, zaman içinde halledilecektir’ dedik. Nitekim o zaman içinde yapılan bir sürü toplantılara davet edilmeme rağmen gitmedim’’ dedi. ‘’Genelkurmay neden sizi ‘silahsız kuvvetler’ olarak gördü?’’ şeklindeki soruya, Miras, ‘’Bizi 5 kişilik çete olarak gören de var, öyle gören de var. Öyle bir şey ortaya attılar ki 5’li çete olarak ne yaptık?’’ ifadelerini kullandı. AKP İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, ‘’Refahyol Hükümet’i, yapılmaması gereken neyi yaptı?’’ sorusuna, Miras, bunların Sincan’daki gösteri ile Başbakanlık’ta bazı tarikat liderlerine verilen yemek olduğunu söyledi. Miras, 28 Şubat’ta hükümetin istifa etmesinin istenmesinin, askere destek için değil, Erbakan ve Çiller arasındaki ‘’koltuk kavgası’’ndan tedirgin olmalarından kaynaklandığını dile getirdi. ‘’Cuma gününe kadar istifa gelmezse, pazar günü asker zili çalacak’’ yönünde sözler sarf edildiğini anlatan Miras, ‘’Askerin, Sincan’da yürümesi üzerine korktuk. Asker ihtilal yapacak, millet perişan olacak diye korktuk’’ diye konuştu.
Hükümetin istifa etmesinin istenmesine rağmen, dönemin hükümetine bu yönde bir şey söylemediklerini belirten Miras, ancak bu işin mutlaka TBMM’de halledilmesi gerektiği üzerinde durduklarını vurguladı. Miras, Tansu Çiller’in, TOBB Genel Kurulu’nda protesto edilmesiyle ilgili de, o günkü şartlar altında ortaya çıkan bir durum olduğunu, kendisinin tepki gösterenleri yatıştırmaya çalıştığını sözlerine ekledi.
 
TSK’nın eğitim modeli sorgulanmalı
 
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu, gazeteci Rıdvan Akar ve Hasan Cemal’i dinledi. Rıdvan Akar, komisyona yaptığı sunumda, darbeler karşısında basının önemli sorumluluğu olduğunu belirterek basının genellikle darbecileri destekleyen daha sonra ondan beslenen bir tutum içine girdiğini söyledi. Darbelerin yaşanmaması için, öncelikle toplumun artık darbelerden medet ummayacak hâle getirilmesi gerektiğine işaret eden Akar, bunun da eğitimle sağlanabileceğini ifade etti. Bu kapsamda TSK’nın eğitim modelinin de sorgulanması gerektiğini kaydeden Akar, kendisini devletin sahibi gören bir eğitim modeli içinde yetişen askerde, darbecilik duygu ve düşüncesi oluştuğunu vurguladı. Rıdvan Akar, 28 Şubat sürecine ilişkin hazırladığı belgeselde yayımlanmayan bir belge ya da bilgi olup olmadığı yönündeki soru üzerine, dönemin önemli bir isminin kamera kaydı dışında verdiği bir bilgiyi paylaşabileceğini söyledi. Akar, ‘’İsmini veremeyeceğim bu kişi, 28 Şubat’ta, tankların kışladan çıktığı bilgisinin kendisine ulaştığını, bunun üzerine telefonla dönemin Genelkurmay Başkanı’nı aradığını anlattı. Uzun bir konuşmadan sonra Genelkurmay Başkanını ikna etmiş ve tanklar geri dönmüş’’ diye konuştu. Bunu üzerine Komisyon Başkanı Nimet Baş, ‘’Bunu Sayın Demirel’e sorabilir miyiz?’’ diye sordu. Akar’ın, ‘’Evet sorabilirsiniz’’ cevabını vermesi üzerine Baş, ‘’Tamam, cevabımı aldım’’ dedi.
 
CEMAL: AÇIK DARBEYİ DEMİREL ÖNLEDİ
Hasan Cemal de 28 Şubat sürecinin, askerin siyasete acımasız müdahalelerinden biri olduğunu, bu süreci aklamanın inandırıcı olamayacağını ifade etti. 28 Şubat sürecinde medyanın demokrasi adına kötü bir sınava verdiğine işaret eden Cemal, bunun söz konusu süreçte belirleyici unsurlar arasında olduğunu dile getirdi. 28 Şubat’ta ‘’açık darbe’’ isteyenler ile ‘’muhtıra’’ isteyenler olduğunu belirten Cemal, ‘’açık darbe’’ isteyenlerin başarısız olduğunu kaydederek, ‘’28 Şubat sürecinde açık darbe isteyenler başarısız olunca, AK Parti’den sonra, ‘Sarıkız’, ‘Ayışığı’, ‘Balyoz’, ‘Ergenekon’ gibi yeni darbe tertipleri oluşmaya  başladı’’ dedi. ‘’Açık darbe’’nin önlenmesinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in rolünün göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Cemal, askerin nizamiyeden dönmesinde Demirel’in önemli bir unsur olduğunu kaydetti. ‘’Asker sorunu’’nun henüz çözülmediğini belirten Cemal, bu konunun çözüme ulaştırılması için Anayasal ve yasal düzenlemeler yapılması, asker ve sivilde demokrasi kapsamında kafasal değişikliğin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.